До един месец фермерите ще могат да дават предложенията си по проектопрограмата за местни традиционни и регионални традиционни продукти, качена за обсъждане на страницата на министерството на земеделието. Дадено е и определение за двата вида храни - „регионален традиционен продукт“ и „местен традиционен продукт“, чиито етикети ще бъдат узаконявани. Основното условие към продуктите е те да имат доказана история на производство от поне 30 години към момента на подаване на заявка за признаване.
Обхватът на тези продукти ще включва всички селскостопански стоки и храни, предназначени за консумация, в това число и рибни изделия, вина, ароматизирани лозаро-винарски продукти и произведените на основата на плодови вина и оцети и спиртни напитки.
Програмата ще се прилага на територията на цялата страна. За изпълнението й са разработени осем мерки, като към всяка от тях са разписани съответни дейности. Документът включва и индикативен План за действие за периода 2021-2031 г., като до 13 януари 2022 г. ще се приемат мнения, коментари и препоръки по проектопрограмата.
Програмата е изготвен в рамките на междуведомствена работна група, председателствана от заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев, като в нея са участвали експерти от други държавни институции, представители на регионите, общините и местните общности, неправителствени организации в сферата на храните.
Целта на тази програма е да бъде остойностен потенциалът на тези продукти, като бъдат засилени връзките с местните общности, създали кулинарните традиции, с оглед развитието на икономиката и аграрния отрасъл.
Подкрепата за този бизнес ще даде импулс за развитие и утвърждаване на регионални традиционни и местни характерни продукти. Това ще подпомогне социално-икономическия растеж на българските региони и общини и ще допринесе за повишаване на разпознаваемостта на изделията.