Министерството на земеделието, храните и горите разработва Програма за регионални и местни продукти, която ще подпомогне развитието на производителите и икономиката в районите, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на 8-та Национална конференция „Достъп до добра храна“, цитиран от пресцентъра на ведомството.
Често стопаните не считат, че стоките са уникални, но много от тях за характерни и интересни както за българските, така и за нея МЗХГ цели остойностяването на тези стоки и засилване на връзката в общностите, в които се произвеждат, което води до разширяване на икономическите дейности в районите.
„По отношение на туризма в програмата е предвидена мярка за подобряване на взаимодействието между местните производители на земеделски продукти, храни и напитки с туристическия бранш“, подчерта заместник-министърът и посочи, че се предвижда те да бъдат популяризирани чрез различни активности, използвайки и най-новите технологии.
Той припомни, че България прилага и европейските схеми за качество като „защитено наименование за произход” и „защитено географско указание”. „Производителите, преминали успешно процедурата, имат право да използват единно европейско лого, което е разпознаваемо и е гарант за качество и произход“, изтъкна Събев. В регистъра е момента има 1564 селскостопански продукта, 1626 вина, 255 са спиртните продукти и 66 храни с традиционно специфичен характер. Сред тях са 8 български храни, 54 родни вина и 12 ракии, като има и продукти в процедура. Заместник-министърът смята, че предимството от продуктите, регистрирани по схемите за качество, е, че те подпомагат напредъка на местната икономика и развитието на селските райони.
„Имаме няколко инициативи, насочени към подкрепа на родните производители и създаване на възможно най-добри условия на достъп до техните продукти на пазара, включително чрез стимулиране на късите вериги на доставки“, отбеляза Събев. Той уточни, че едно от успешните начинания в тази посока са схемите „Училищен Плод“ и „ Училищно Мляко”. През настоящата учебна година над 430 хил. деца в 3 366 учебни заведения получават плодове, зеленчуци, мед и мляко по училищните схеми.