Между 50 и 100 български винарни ще участват в пилотен проект за доброволен стандарт на проследимост, като целта е да бъдат популяризирани по цял свят. Това заяви заместник-министърът на земеделието Явор Гечев по време на дискусия на тема „Тенденциите в туристическия бизнес и новите предпочитания на туристите, насочени към зелени и устойчиви продукти“.
Проектът ще се разработва в рамките на подписано споразумение с Международната асоциация по лозата и виното. Инициативата предвижда създаване на дигитален баркод, който при сканиране да дава подробна информация за продукта - като сорт грозде, регион на отглеждане и температура, място на бутилиране и други.
Гечев припомни, че България има невероятен потенциал на традиционни продукти – плодове, зеленчуци, вино, които ги няма никъде по света, и трябва да се поощрява открояването им и защитата им със географски означения.
„Анализите, които направихме през последните 6 месеца показаха, че връзката между земеделие и туризъм не е изчерпана, а тепърва може да се развива“, обясни Гечев. И поясни, че нишата е за малките, семейни хотели и къщите за гости, които са с почти изчерпан капацитет. Затова според него има необходимост от още подобни обекти.
ЕС с нови помощи за лозари и винари
Проучванията показват, че има остра нужда от пряка връзка между качествени продукти и гарантирането има като такива, открояване на стоките от местен характер и възможността за консумацията им. „В тази връзка смятаме да разработим серия от доброволни идентификации на традиционни български продукти, които са доказано родни и качествени, с намалени нива на остатъчни пестициди и нитрати“, заяви земеделският заместник-министър.
Плановете предвиждат създаване на стандарт за регионални продукти, произведени до 100 км, в който район да се продават и консумират. Обмислят се и етикети за пресен продукт, който е откъснат, купен и използван в рамките на три дни, както и за качество, които са екологични, гарантирано изследвани на всяка една от партидите.