Начало » Новини » Коментари
26.11.2021 г.

Фондът на фондовете ще подкрепя земеделците през Fibank

До края на 2023 г. фермерите могат да се възползват с нисколихвени заеми
Фондът на фондовете ще подкрепя земеделците през Fibank

Министерство на земеделието

Днес ръководството на Фонда на фондовете сключи договор с Първа инвестиционна банка (Fibank), която ще оперира с финансовия инструмент „Финансиране в селските райони“, така че европейското и национално подпомагане при кредитиране на фермерите да става през тази банка.

Подписването се състоя в министерството на земеделието в присъствието на заместник-министъра и ръководител на Управляващия орган на ПРСР Георги Събев и представителите на двете финансови институции Никола Бакалов, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Fibank, Мартин Гиков, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Фонд на фондовете, Надя Кошинска, член на Управителния съвет и директор на дирекция „Банкиране на МСП“ в ПИБ, Камен Славов, член на Съвета на директорите на Фонд на фондовете. 

Средствата по инструмента са в размер на 38 млн. лева и са осигурени от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР) чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Очаква се към този бюджет избраната от Фонда на фондовете банка да добави още толкова частен капитал, така че общата сума на заемите да надхвърли 70 млн. лева.

Инструментът е насочен към земеделски производители и малки и средни предприятия, развиващи бизнес в селските райони, които ще имат възможност да се възползват от финансиране по инструмента до 31 декември 2023 г.

Кредитите ще се предоставят за земеделски и неземеделски дейности в селските райони за повишаване конкурентоспособността на селскостопанския сектор, както и за насърчаване на социалното приобщаване и подкрепата за устойчиво развитие на земеделските стопанства.

Длъжниците на фонд "Земеделие"

Инструментът ще обхване както нови самостоятелни инвестиции, така и кредити за съфинансиране на проекти, подкрепени с безвъзмездни средства. Парите ще се отпускат под формата на нисколихвени кредити в евро или лева при облекчени условия за инвестиционни цели и за оборотни средства, които допълват инвестицията и са свързани с нея. Размерът на кредитите ще бъдат за инвестиции до 2 млн. лева на проект.

Ще се осигури и допълващо оборотно финансиране до по-високата от следните стойности: 30% от общата инвестиция към съответния краен получател или 391 166 лева, при спазване на изискванията и ограниченията за държавна помощ.

Срокът на погасяване на тези заеми ще бъде максимум 10 години, обещават се ниски лихви на финансирането, като върху средствата от ПРСР няма да се начислява лихва и такса управление. Точният процент на лихвите пи кредитирането очевидно ще зависи от основния лихвен процент на БНБ, затова на този етап не е обявен. От Фонда на фондоветеобещават процентът на самоучастие от страна на фермерите да бъде нисък, но и този процент не е упоменат.

След подписването, предстои структурирането на продукта по инструмент „Финансиране в селските райони“ от страна на Първа инвестиционна банка и старт на активното му предлагане към крайни получатели.

Фондът на фондовете ще подкрепя земеделците през Fibank
24857
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини