Начало » Новини » Коментари
26.11.2021 г.

Фондът на фондовете ще подкрепя земеделците през Fibank

До края на 2023 г. фермерите могат да се възползват с нисколихвени заеми
Фондът на фондовете ще подкрепя земеделците през Fibank

Министерство на земеделието

Днес ръководството на Фонда на фондовете сключи договор с Първа инвестиционна банка (Fibank), която ще оперира с финансовия инструмент „Финансиране в селските райони“, така че европейското и национално подпомагане при кредитиране на фермерите да става през тази банка.

Подписването се състоя в министерството на земеделието в присъствието на заместник-министъра и ръководител на Управляващия орган на ПРСР Георги Събев и представителите на двете финансови институции Никола Бакалов, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Fibank, Мартин Гиков, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Фонд на фондовете, Надя Кошинска, член на Управителния съвет и директор на дирекция „Банкиране на МСП“ в ПИБ, Камен Славов, член на Съвета на директорите на Фонд на фондовете. 

Средствата по инструмента са в размер на 38 млн. лева и са осигурени от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР) чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Очаква се към този бюджет избраната от Фонда на фондовете банка да добави още толкова частен капитал, така че общата сума на заемите да надхвърли 70 млн. лева.

Инструментът е насочен към земеделски производители и малки и средни предприятия, развиващи бизнес в селските райони, които ще имат възможност да се възползват от финансиране по инструмента до 31 декември 2023 г.

Кредитите ще се предоставят за земеделски и неземеделски дейности в селските райони за повишаване конкурентоспособността на селскостопанския сектор, както и за насърчаване на социалното приобщаване и подкрепата за устойчиво развитие на земеделските стопанства.

Длъжниците на фонд "Земеделие"

Инструментът ще обхване както нови самостоятелни инвестиции, така и кредити за съфинансиране на проекти, подкрепени с безвъзмездни средства. Парите ще се отпускат под формата на нисколихвени кредити в евро или лева при облекчени условия за инвестиционни цели и за оборотни средства, които допълват инвестицията и са свързани с нея. Размерът на кредитите ще бъдат за инвестиции до 2 млн. лева на проект.

Ще се осигури и допълващо оборотно финансиране до по-високата от следните стойности: 30% от общата инвестиция към съответния краен получател или 391 166 лева, при спазване на изискванията и ограниченията за държавна помощ.

Срокът на погасяване на тези заеми ще бъде максимум 10 години, обещават се ниски лихви на финансирането, като върху средствата от ПРСР няма да се начислява лихва и такса управление. Точният процент на лихвите пи кредитирането очевидно ще зависи от основния лихвен процент на БНБ, затова на този етап не е обявен. От Фонда на фондоветеобещават процентът на самоучастие от страна на фермерите да бъде нисък, но и този процент не е упоменат.

След подписването, предстои структурирането на продукта по инструмент „Финансиране в селските райони“ от страна на Първа инвестиционна банка и старт на активното му предлагане към крайни получатели.

Фондът на фондовете ще подкрепя земеделците през Fibank
25003
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини