Европеският кооператив Arla Foods обяви, че започва осъществяването на 5-годишна стратегия, насочена към повишаване на устойчивоста в производството на мляко и отговорно развитие на бизнеса, съобщи електронното издание DairyNews. Компанията ще увеличи с над 40% инвестициите в области като устойчивост, продуктови иновации, увеличаване на производствените мощности и цифровизация, като те ще достигнат 4 млрд.евро. Освен това в рамкитен а новата стратегия базираният в Дания кооператив ще отпусне още над 1 млрд. евро за устойчивото развитие на своите членове.
„Проблемите, свързани с климатичните промени и недостига на храни, са най-актуалните за световните продоволствени системи. Те изискват спешни действия и развитието на устойчивото производство на млечни продукти е важна част от решаването на тези проблеми. През следващите 5 години ще си сътрудничим с нашите фермери, клиенти и партньори, за да ускорим прехода към устойчива верига за създаване на стойност на млечната продукция, отговаряща на изискванията на бъдещето”, заяви главният изпълнителен директор на компанията Педер Туборг.
Каточаст от концепцията за устойчивото развитие Arla преразгледа целите си за намаляване на емисиите парникови газове, вдигайки ги до 63% до 2030 г. Тази стойност ще бъде постигната за сметка на ускоряване на прехода към екологично чиста електроенергия, създаването на транспортен парк, който работи на алтернативни видове горива, и използването на преработваема фирмена опаковка за продуктите.