Начало » Новини » Страната
17.11.2021 г.

Преведоха близо 136 000 лева на трима бенефициенти по рибарската програма

Две от плащанията са по проекти от стратегиите на МИРГ
Преведоха близо 136 000 лева на трима бенефициенти по рибарската програма

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 135 837 лв. на 3-ма бенефициенти по Програмата за морско дело и рибарство за периода 2014-2020 г. (ПМДР 2014-2020), съобщиха от „Разплащателна агенция” към ведомството.

Две от плащанията са по проекти, включени в стратегиите на Местните инициативни рибарски групи (МИРГ) „Несебър-Месемврия“ и „ВЗР: Батак-Девин-Доспат“. Основните приоритети, заложени в стратегиите, са насърчаване на икономическия растеж, социалното приобщаване, както и създаването на работни места в рибарските райони.

Първото плащане от 46 380 лв., което е междинно, е преведено на бенефициент, изпълняващ проект от одобрената стратегия на МИРГ „Несебър-Месемврия“. Инвестицията е по мярка 3.1 „Развитие на нови туристически продукти и атракции“ от ПМДР 2014-2020 г. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за създаване на туристически продукт – интерактивен екскурзовод, достъпен чрез мобилни приложения за iOS и Android, включително и с опция за виртуална реалност (VR). Чрез виртуалната разходка в Несебър ще бъдат представяни най-интересните туристически забележителности, които се намират на територията на общината и рибарското селище към нея. Обектите ще бъдат показани чрез 360-градусови панорами, снимкови галерии и исторически факти, представени на 3 езика – български, английски и руски.          

Второто плащане от 41 676 лв. е изплатено на бенефициент, който изпълнява проект, част от стратегията на МИРГ „ВЗР: Батак-Девин-Доспат“. Проектът е по мярка 7.2 „Защита на околната среда в рибарската територия с цел запазване на тяхната привлекателност, обновяване и развитие на крайбрежните рибарски селища и съхранение и развитие на природното и културно наследство“. Проектното предложение е насочено към превенция и опазване на рибните ресурси, борбата с бракониерството и опазването на околната среда в изкуствените и естествените водни екосистеми в община Девин. Част от средствата ще бъдат насочени и за създаване на местни доброволчески екипи към структурите на ловно-рибарското дружество „Девин”. Те ще провеждат акции, свързани с намаляване на замърсяването на водните обекти, както и с превенция на бракониерството на територията на общината. По проекта са закупени нужните за целта технически средства – дрон, фотокапани, термовизионен монокъл, бинокли и моторна лодка. В рамките на инвестицията е предвидено доброволческите групи да продължат дейността си и след приключване на проекта.

Третото плащане, направено от ДФ „Земеделие“ е по мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“, сектор „Малки проекти” по ПМДР 2014-2020 г. Безвъзмездната помощ в размер на 47 781 лв. е отпусната за закупуване на оборудване, необходимо за подобряване на производството на съществуващо рибовъдно стопанство "Агнилото". Проектът цели модернизация и подобряване на условията на труд, без това да води до увеличаване на капацитета на стопанството.

Преведоха близо 136 000 лева на трима бенефициенти по рибарската програма
5226
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Обновена
Кога ще се платят парите за необлагодетелстваните райони (НР)
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
ДФЗ
Пуснати са 154 милиона лева преразпределително плащане за първите 300 декара
Важно!
Онлайн плащането на местните данъци ще става не през НАП, а през сайта на Министерството на електронното управление
Плащането е с акредитив за 180 или 270 дни
Египет обяви търг за внос на поне 50 000 тона царевица
51 бенефициери получиха близо 2 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини