Начало » Новини » Страната
26.10.2021 г.

Собствениците на оранжерии са „на ръба” заради космическите цени на тока

Писмо до премиера
Собствениците на оранжерии са „на ръба” заради космическите цени на тока

sinor.bg

Само преди дни някаква чиновничка от министерството на земеделието (чието име ще спестим, защото е на отговорна позиция и ще изложим хората, които са я назначили) нагло коментира пред Синор.бг как фермерите, видите ли, искали пари за всяко „кихане”, сиреч извивали ръцете на държавата с компенсации за най-дребни проблеми, които възникват в бизнеса.

И понеже подобни упреци често се разпространяват от хора, които не са и помирисвали частното предприемачество в земеделието и животновъдството, а единственият им напън е да трупат трудов стаж на  гърба на бизнеса, искаме да им натрием носовете със следната констатация.

От април до октомври тази година нито един земеделски производител в страната не се е оплакал от безумното наследство по отношение на подпомагането в сектора, оставено от хората, които си отидоха от властта през април тази година. Още от началото на годината земеделците бяха натиснати от поскъпването на всички суровини, използвани в пряката им работа. Да не говорим за сушата и огромния спад в производството, първо на български плодове и зеленчуци, а след това и на млякото и останалите продукти.

И нито веднъж фермерите не изригнаха, не поискаха да им се обърне специално внимание. Защото всяка година те се борят с капризите на времето, търпят провали и чакат следващата година, с която да компенсират миналогодишните загуби.

Обезщетенията, обещани за целия бизнес

Да, когато ножът наистина опре до кокала, те се надигат на протести, но скоро масови митинги не е имало. И това личи от поведението на най-засегнатия отрасъл от тази криза – производителите на оранжерийна продукция, чиито представители не са поискали досега и един лев компенсация в своя защита. Защото виждат как кризата удари цялата икономика.

Само че българските оранжерии работят на газ, а вече четвърти месец световните цени растат. Като добавим и дефицитите на горива, всичко това изправя пред поредна криза правителствата в Европа и по целия свят.

Независимо от срещите, които служебният премиер Стефан Янев проведе в края на миналата седмица с останалите представители на бизнеса, за обезщетенията, които се предвиждат заради скъпите горива, днес ръководството на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция е изпратило писмо до Министерския съвет и министерството на земеделието и финансите за допълнителна среща само с този бранш.

Ето и пълният текст на писмото, което публикуваме на вниманието на институциите.

„Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция като представител на голяма част от родните производители на оранжерийни зеленчуци се обръща към Вас, за да изразим нашето все по-нарастващо безпокойство от тежката ситуация, в която се намира браншът ни в България. Усложняващата се пандемична обстановка, безпрецедентният скок на цените на газа и другите енергоносители, както и тежките метеорологични условия и бедствия, на които всички станахме свидетели, допълнително увеличават напрежението сред земеделските производители.

Много от оранжерийните производители се отказват от бизнеса си, поради невъзможност да покрият текущите си разходи за отопление и работна ръка. До момента държавата не взима абсолютно никакви мерки за подпомагане на сектор „Оранжерийно производство“, което както знаем всички, е едно от най-скъпите производства в земеделския сектор и е пряко свързано с цените на газа и електроенергията през зимните месеци.

В сектора работят над 15 000 души, по-голяма част от които ще се наложи да бъдат съкратени и  ще останат без работа през зимните месеци. Освободените работници ще се насочат към други сектори, което ще направи трудно връщането им обратно. При така създалата се ситуация българските оранжерийни производители нямат планове да засаждат зеленчуци поради невъзможността да посрещнат разходите за производство. На пазара ни през зимните месеци няма да има зеленчуци родно производство и българските граждани отново ще бъдат принудени да купуват вносни.

В тази връзка Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция желае спешна среща с министъра на земеделието Христо Бозуков, както и с министър-председателя Стефан Янев, на която да се обсъдят всички наболели проблеми и да се вземат адекватни неотложни мерки за подпомагане на сектора, който е пред колапс.

В противен случай членовете на асоциацията са в готовност за масови стачни действия в края на другата седмица и може да се стигне до затваряне на важни пътни артерии. Това ще доведе до допълнително напрежение, но е единственият начин да предявим нашите искания, ако не ни се обърне внимание. Молим за Вашата бърза и адекватна реакция, която ще бъде изцяло в интерес не само на българските производители на оранжерийна продукция, но и в защита на българските потребители.

Собствениците на оранжерии са „на ръба” заради космическите цени на тока
6972
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Писмо до министъра
И гъбарите са отрязани от украинската помощ, излизат на протест
Рибари и хотелиери блокират Варна в протест срещу вятърните паркове в морето
Срещу евтиния внос от Украйна, ОСП и Зелената сделка
Фермери от Германия, Полша и Чехия протестираха на границата между трите държави
Чешки фермери изхвърлиха оборски тор и блокираха улици в Прага
Никой от украинската страна не води преговори за затваряне на границата за търговия с Полша
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини