През септември продажбите на италианското сирене моцарела във Франция за пръв път надхвърлиха тези на камамбера – най-популярното местно меко сирене, съобщи френският ежедневник "Фигаро". „За пръв път във Франция кривата на продажбите на камамбера, която постоянно се понижаваше с 3% годишно, падна под кривата на продажбите на моцарелата, растяща всяка година с 5%”, потвърди Фабрис Колие, президент на Норманския съюз на производителите на камамбер. От началото на годината до 11 септември във Франция са продадени 29 230 тона камамбер и 33 170 тона моцарела.
Колие с основание се тревожи за бъдещето. „През 80-те години на ХХ век във Франция се произвеждаха 180 хил. тона камамбер, което е 2 пъти повече, отколкото днес”, припомня си с горчивина президентът на съюза.