Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
12.10.2021 г.

До края на седмицата превеждат първите аванси за преструктуриране на лозя

Започна подписването на договорите по мярката
До края на седмицата превеждат първите аванси за преструктуриране на лозя

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Борис Михайлов връчи първите подписани договори с одобрените кандидати по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г., съобщиха от пресцентъра на ведомството. На официалната церемония бяха подписани и връчени 7 договора на обща стойност 2 514 418,63 лв. Във връзка с противоепидемичните мерки останалите договори ще се подписват поетапно в централно управление на ДФЗ, като кандидатите следва предварително да си запазят час.

В края на седмицата ще бъдат платени и първите аванси в размер на 2 млн. лв. на одобрените кандидати, заявили авансово плащане през настоящата финансова 2021 г. и подали заявления в периода 29 юли – 4 август 2021 г. Авансовото плащане за всички кандидати е в размер на до 80% от договорената финансова помощ. За целта след сключване на договорите с ДФЗ ползвателите на помощта трябва да предоставят копия от разходооправдателни документи, доказващи, че изпълнението на инвестицията е започнало, както и оригинални банкови гаранции, учредени в полза на фонда, в размер 110% от исканата за авансово изплащане сума и със срок на валидност не по-малко от 4 месеца след изтичане на срока за изпълнение на всички дейности по договора.

Одобрените кандидати, сключили договори с ДФ „Земеделие“ и избрали да получат аванс през финансова 2022 г., могат да депозират заявление за авансово плащане до 15 декември 2021 г., но не по-рано от 16 октомври 2021 г.

Мярката безспорно е лидер в подпомагането на лозаро-винарския сектор у нас. По нея през настоящата година ДФ „Земеделие“ прие общо 104 заявления с обща стойност на заявената инвестиция от близо 30,5 млн. лева и максимално допустима финансова помощ от 27,5 млн. лв.”, припомни Михайлов.

И през тази година се запазва увеличен размерът на финансовата помощ по мярката, а именно до 90% от стойността на одобрената инвестиция. Няма промяна и в допустимите за финансиране дейности. Подпомагат се конверсия на сортовия състав на насажденията (изкореняване, засаждане и изграждане на подпорна конструкция), промяна на местонахождението на лозята (изкореняване, засаждане и изграждане на подпорна конструкция) и подобряване на техниките за управление на лозята (изграждане на подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване, изграждане и/или реконструкция на тераси, изграждане на автоматизирани системи за капково напояване, смяна на подпорна конструкция, изграждане на подпорна конструкция на новосъздадени насаждения и смяна на формировката).

От ДФЗ припомнят, че кандидати по мярката могат да бъдат производители, които са физически или юридически лица или група и организации, вписани в лозарския регистър, като производители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните напитки.

До края на седмицата превеждат първите аванси за преструктуриране на лозя
9394
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Зарязване на лозите край Поморие
На Трифон Зарезан лозарите поискаха внимание от властта върху сектора
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Запорираха винарна на фермер в Хърватия, за „врътки” с проекти за лозя
Срокът за подаване на документите е до 30.11.2023г.
Кандидатите за преструктуриране и конверсия на лозя вече могат да приключват заявленията си в СЕУ
ДФЗ
Удължават до 30 ноември приема на проекти за преструктуриране и конверсия на лозя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини