След като от януари до юни тази година цената на българските яйца се понижаваше необичайно на фона на средноевропейските показатели, през юли изведнъж беше отчетено 10-процентно поскъпване. Очевидно, че летният туристически сезон все пак даде отражение на потреблението, така че през юли цената на яйцата за консумация (L и M) достигна 93,85 евро/100 кг, или 0,111 лв., 11 стотинки за брой. Това четем в последния месечен ценови анализ на министерството на земеделието за пазара на някои основни хранителни продукти.
За разлика от поскъпването на родна почва средноевропейският пазар за юли отбелязва спад от 3,6% в цената на яйцата. Според данните търговията е ставала средно по 121,52 евро/100 кг (или0,144 лв./бр.). При това положение разликата, формирана между цените на яйца за консумация на двата пазара, се свива до 22,8% (при 32,3% през юни`2021) – приблизително с 10 пункта.
Швеция запазва водещата си позиция в ЕС-27с най-скъпите яйца. Според статистиката през юли средната цена е била 195,25 евро/100 кг - с 60,7% по-висока от средноевропейската, или два пъти над българската стойност.
Високи цени поддържат също в Австрия (190,18 евро/100 кг), Малта (171,09 евро/100 кг), Италия (168,27 евро/100 кг), Дания (168,07 евро/100 кг), Кипър (160,18 евро/100 кг) – с между 56,5% и 31,8% по-високи от средноевропейската и около два пъти над нивата на българската цена.
Най-евтините яйца за консумация в ЕС-27 за юли са регистрирани в Испания (83,78 евро/100 кг), България (93,85 евро/100 кг), Румъния (96,26 евро/100 кг), Латвия (99,43 евро/100 кг) и Германия (99,48 евро/100 кг) – с между 31,1% и 18,1% под средноевропейската цена.
Сравнявайки цените на яйца за консумация на българския пазар с тези от година по-рано, се отчита съвсем слабо поскъпване (с 0,1% – 93,74 евро/100 кг през юли 2020 г.), докато средноевропейската цена бележи слаб спад - с 1,6% (123,48 евро/100 кг).