Начало » Важно за фермера » Гори и екология
17.07.2021 г.

Бивш директор ощетил държавно горско предприятие с над 4 милиона лева

С въведена спесификация за разделяне на дървесината на първо и второ качество
Бивш директор ощетил държавно горско предприятие с над 4 милиона лева

Снимка: МЗХГ

Бившият директор на Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) инж. Ботьо Арабаджиев е ощетил дружеството с над 4 млн. лева, твърди инж. Здравко Бакалов, под чието управление е то към момента, цитиран от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите. Бакалов уточни, че фактите са излезли на бял свят след извършен анализ, разпореден от него. Щетите са резултат от въведена спецификация за разделяне на категориите на едра и средна дървесина на първо и второ качество. „Тази спецификация се прилага само на територията на ЮЦДП от всичките 6 държавни предприятия в страната, където качеството и цената са били само едни.  Цената на второто качество средно е с 20 % по-ниска от тази на първото, или около 20 лева на кубик. За времето от въвеждането на тези стандарти през януари 2018 г. до извършването на анализа са продадени като второ качество 210 хиляди кубика дървесина на стойност над 4 млн. лева, които липсват като приходи в предприятието“, изтъкна той. Директорът отбеляза, че предприятията работят на пазарни цени и няма логика за намаляването им.

„Годишната печалба на ЮЦДП за 2020 г. е в размер на близо 2,5 млн. лева. Предприели сме действия за промяна на спецификацията, тъй като стопанствата не искат да работят по този начин“, съобщи той.

Бакалов коментира и създалия се правен казус около вписването на новото ръководство на предприятието в Търговския регистър. Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков бе освободен целият състав на органите на управление на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян, като на 1 юни 2021 г. за директор на предприятието бе назначен инж. Здравко Бакалов. „46 дни след назначаването ми не мога да упражнявам всички правни пълномощия, които са в компетенциите ми на директор. Считано от 9 юли Върховният административен съд (ВАС) излезе с определение, че всички жалби на бившия директор инж. Ботьо Арабаджиев са неоснователни и са отхвърлени. Становището е окончателно и не подлежи на обжалване. На 12 юли обаче Административният съд в Смолян постановява отново спиране на вписването в Търговския регистър по жалба със същия характер. Това според мен е правен парадокс, но ще оставя този коментар на юристите“, посочи новият директор.

Той изнесе данни и за ползването на финансови средства от фонд „Инвестиции“ на дружеството, в който средногодишно се събират 10 млн. лева. Съгласно Закона за горите тези средства са целеви и могат да се използват само за изграждане на горски пътища, залесяване и финансиране на проекти на предприятието. Въпреки определеното им предназначение от тях са предоставяни заеми към Югозападното и  Югоизточното държавно предприятие в размер на общо 23 млн. лева. „Всичко това е извършвано в противоречие със Закона за горите. Тези действия се одобряват само с изричната санкция на принципала. Писмата, подписани от бившите министри, гласят, че не възразяват, но и не разрешават подобни действия. По заемите има и дължими лихви“, обясни Бакалов.

Бивш директор ощетил държавно горско предприятие с над 4 милиона лева
10162
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Създават изпълнителна агенция „Управление и стопанисване на язовири”
Югоизточно държавно предпроятие
Горските инвестират в ново оборудване
Решения на Министерския съвет
Държавно предприятие ще извършва дезинфекцията на ГКПП
ДФЗ преведе над 1,3 млн. на Фонд на фондовете за облекчени кредити в сектор „Рибарство“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини