Испанският министър по въпросите на потреблението Алберто Гарсон предизвика полемика н страната, призовавайки населението да намали консумацията на червено месо, съобщи ТАСС. В препирните се включи дори премиерът на Испания Педро Санчес, който косвено разкритикува позицията на представителя на коалиционното правителство.
В призива на Гарсон, публикуван в една от социалните мрежи, се посочва, че „прекомерното потребление на месо нанася вреди на здравето на хората и на планетата”. Той изтъква, че „14,5% от емисиите парникови газове” се отделят в „животновъдството, особено от големите ферми, а за получаването на килограм говеждо са нужни 15 хил. литра вода”.
Изявлението на министъра обаче предизвика категоричното несъгласие на опозиционните партии в страната, на негови колеги от правителството и на премиера Санчес. Лидерът на Народната партия Пабло Касадо определи позицията на Гарсон като „странна изява”. Министърът на селското стопанство, риболова и хранителната промишленост на Испания Луис Планас в интервю за радио „Кадена СЕР” бе категоричен, че животновъдният бранш е подложен на изключително несправедлива критика и заслужава уважение за честната работа, която върши за изхранването на населението и икономиката на страната. Премиерът пък се ограничи със забележката, че за него „добре изпеченият котлет” не може да се сравни с нищо.