Начало » Новини » Страната
07.07.2021 г.

Екшън план срещу мнимите стада по селата

Контрол при издаването на ушните марки
Екшън план срещу мнимите стада по селата

sinor

След бърза проверка из над 6 500 ферми за овце и кози в шест области от страната Българската агенция по безопасност на храните е установила липси на животни в немалка част от стадата. Резултатите са потвърдили наличието на неидентифицирани животни в стопанствата и значителни несъответствия между броя на животните, вписани в Информационната система на БАБХ – ВетИС, и съществуващите във фермите овце и кози.

Стопанствата са избрани на случаен принцип, като е имало и ферми без стада, но тази информация все още не е отразена във ВетИС. Броят на техническите грешки бил изключително нисък, показват още данните.

Инспекцията е по заповед на министъра на земеделието Христо Бозуков и е извършена за шест дни в областите Бургас, Сливен, Хасково, Варна, Шумен и Търговище.

Браншът сигнализира за фрапиращи несъответствия в броя на животните

В краткосрочен план БАБХ ще направи актуализация на данните за активни животновъдни обекти в системата си - чрез административни проверки. Информацията за животните ще се актуализира, а обектите без животни ще се „деактивират“ служебно. Едновременно с това се предвижда и въвеждане в експлоатация на нов модул към ВетИС, който ще даде възможност на фермерите да подават уведомленията за животните си. По този начин ще се подобри комуникацията на заинтересованите лица за актуализиране на данните за животните в системата, в рамките на законовоопределените срокове.

Създава се и система за незабавно и едновременно уведомяване между агроминистерството, агенцията по храните и фонд „Земеделие”. Целта е да се наложат съответните санкции за животни, за които са преведени субисдии.

Министерство на земеделието ще предприеме и други мерки в защита на коректните и съвестните животновъди, посочват в прессъобщение, което изобщо не беше разпратено до медиите.

В дългосрочен план се предвижда ограничаване на възможностите фермерите да разполагат с по-голям от необходимия брой ушни марки за идентификация на новородените и премаркиране на животни в системата на БАБХ. Целта е да се стегне контролът при маркирането на животните, като фермерите ще бъдат ограничени в получаването на ушните марки, които могат да поръчат в рамките на една календарна година.

Координацията по изпълнението на мерките ще се осъществява от МЗХГ, като периодично ще се прави преглед на изпълнението, с цел набелязване на нови мерки и оценка на ефекта от прилагането им.

Екшън план срещу мнимите стада по селата
27682
 

Последни материали
Виж
Горят вековни букови гори
Гори резерват „Стенето“ в Национален парк „Централен Балкан“
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
ЮЗДП
Само в Югозападна България са избухнали 60 пожара от началото на годината
Предстоящо
На 21 юли в София ще сe проведе фермерски пазар с благотворителен концерт на Филип Синапов
Защита на българските месопреработватели
Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 юли 2024 година
Търговията със зърно и слънчоглед на борсата замря
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини