Начало » Новини » Страната
07.07.2021 г.

Екшън план срещу мнимите стада по селата

Контрол при издаването на ушните марки
Екшън план срещу мнимите стада по селата

sinor

След бърза проверка из над 6 500 ферми за овце и кози в шест области от страната Българската агенция по безопасност на храните е установила липси на животни в немалка част от стадата. Резултатите са потвърдили наличието на неидентифицирани животни в стопанствата и значителни несъответствия между броя на животните, вписани в Информационната система на БАБХ – ВетИС, и съществуващите във фермите овце и кози.

Стопанствата са избрани на случаен принцип, като е имало и ферми без стада, но тази информация все още не е отразена във ВетИС. Броят на техническите грешки бил изключително нисък, показват още данните.

Инспекцията е по заповед на министъра на земеделието Христо Бозуков и е извършена за шест дни в областите Бургас, Сливен, Хасково, Варна, Шумен и Търговище.

Браншът сигнализира за фрапиращи несъответствия в броя на животните

В краткосрочен план БАБХ ще направи актуализация на данните за активни животновъдни обекти в системата си - чрез административни проверки. Информацията за животните ще се актуализира, а обектите без животни ще се „деактивират“ служебно. Едновременно с това се предвижда и въвеждане в експлоатация на нов модул към ВетИС, който ще даде възможност на фермерите да подават уведомленията за животните си. По този начин ще се подобри комуникацията на заинтересованите лица за актуализиране на данните за животните в системата, в рамките на законовоопределените срокове.

Създава се и система за незабавно и едновременно уведомяване между агроминистерството, агенцията по храните и фонд „Земеделие”. Целта е да се наложат съответните санкции за животни, за които са преведени субисдии.

Министерство на земеделието ще предприеме и други мерки в защита на коректните и съвестните животновъди, посочват в прессъобщение, което изобщо не беше разпратено до медиите.

В дългосрочен план се предвижда ограничаване на възможностите фермерите да разполагат с по-голям от необходимия брой ушни марки за идентификация на новородените и премаркиране на животни в системата на БАБХ. Целта е да се стегне контролът при маркирането на животните, като фермерите ще бъдат ограничени в получаването на ушните марки, които могат да поръчат в рамките на една календарна година.

Координацията по изпълнението на мерките ще се осъществява от МЗХГ, като периодично ще се прави преглед на изпълнението, с цел набелязване на нови мерки и оценка на ефекта от прилагането им.

Екшън план срещу мнимите стада по селата
27182
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини