Начало » Новини » Коментари
30.06.2021 г.

Най-често допусканите грешки при проектите по ПРСР

Новото ръководство на фонд Земеделие
Най-често допусканите грешки при проектите по ПРСР

Ето какво свърши новият шеф на фонда Борис Михайлов (вдясно) Снимка: МС

В новото ръководство, което фонд „Земеделие” подготви за проектите, депозирани по различните мерки от ПРСР, фигурират полезни за фермерите детайли, които ще им помогнат в кандидатстването.

Ето и част от най-често срещаните грешки, допускани досега от фирми и земеделски стпани.

Ако проектите ви включват строително-монтажни дейности, често след издаване на разрешението за строеж или след започването на строителството, възникват промени в инвестиционните намерения. В нередки случаи по време на строителния процес се установява, че предварително изготвените количествени сметки не отговарят на реалното количество или вид на вложените материали.

В тези случай се налага да бъде подадено искане за промяна на договора, към което е необходимо да се приложат:

* Становище от правоспособно лице, с описание на възникналите промени. От становището следва да е видно дали настъпилите промени представляват съществени или несъществени изменения по смисъла на чл. 154, ал. 2 и ал. 3 от Закона за устройство на територията.

* В зависимост от вида на промените е необходимо да се приложат:

- Количествени сметки, изготвени и заверени от правоспособно лице (проектант) по съответната част, които отразяват настъпилите промени;

- Препоръчително е към искането за промяна да бъде представена заменителна таблица, която да онагледява настъпилите изменения позиция по позиция;

- Количествено-стойностните сметки и заменителната таблица следва да бъдат представени и в електронен формат (на ексел), записани на електронен носител (диск или друго), тъй като същите ще бъдат оформени като приложение към договора.

Промените следва да бъдат отразени с допълнително споразумение (анекс) към договора с избрания изпълнител (строител) и нова процедура за избор на изпълнител (съгласно схемата по точка 5.2 от настоящото ръководство). Към договора задължително следва да са приложени количествено-стойностните сметки, отразяващи актуалните количества и материали.

Грешки се допускат и при искания за промяна на избрания изпълнител или промяна в одобрен актив

Много често след подписването на договора за безвъзмездна финансова помощ се налага доставчикът на определен актив да бъде сменен, тъй като се намира в обективна невъзможност да изпълни задълженията си по договора. Възможно е и даден актив да не може да бъде доставен и това да налага замяната му с друг. В тези случай, бенефициентът е длъжен да проведе нова процедура за избор на изпълнител, съгласно приложимата наредба или условия за кандидатстване по подмярката:

Първо проверявате рефернтните цени и ако новата машина или друг актив фигурира там, подавате само една оферта. Ако обаче тя не фигурира в списъка с референтните цени, представяте най-малко три оферти.

Ръкводството беше подготвено буквално за седмица

Списъкът с референтни цени е приложение към Условията за кандидатстване по съответната мярка/подмярка (за проектните предложения подадени през ИСУН) или са достъпни на електронната страница на ДФ „Земеделие“ на следния адрес: https://www.dfz.bg/bg/prsr2014-2020/merki-podpomagane/ (за заявленията за подпомагане подадени по реда на съответната наредба).

Освен оферта към искането следва да бъдат приложени запитвания за оферти, съгласно съответното приложение към приложимата наредба или условията за кандидатстване; споразумение за прекратяване договора със доставчика, посочен в договора за безвъзмездна финансова помощ (ако има налично такова); протокол/решение за избор на доставчик/изпълнител и договор за доставка/услуга с новия доставчик/изпълнител.

Тук има важно уточнение. Бенефициентите, които определят изпълнител след провеждане на процедура за избор с публична покана (чл. 50 от Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове), при които възниква необходимост от промяна да избрания изпълнител и/или промяна на одобрен актив, следва да проведат нова процедура за избор на изпълнител по реда на Постановление № 160 от 1 юли 2016 г. за определяне правилата за разглеждане и оценяване на оферти и сключването на договорите в процедурата за избор с публична покана от бенефициенти на безвъзмездна финансова помощ от европейските структурни и инвестиционни фондове /ПМС 160/.

При искания за промяна на мястото  на извършване на инвестицията е важно да знаете, че тази промяна по своята същност би могла да представлява изцяло ново инвестиционно намерение. Ето защо е необходимо към искането за промяна да бъдат приложени:

* Обяснителна записка, констативни протоколи и др. по Ваша преценка, изготвени от правоспособни лица, които да доказват, че площите, предвидени за засаждане/застрояване са се оказали негодни за реализация на проекта;

* Документи за собственост/ползване на новите имоти, които са с минимален срок на действие, който да съответства на определения в съответната наредба или условия за кандидатстване;

* Документи и разрешителни от компетентните институции и органи (община, регионална инспекция по околна среда и водите, басейнова дирекция и/или др.), които са нормативно изискуеми.

Най-често допусканите грешки при проектите по ПРСР
12737
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Център за оценка на риска по хранителната верига
Ръководство как да изградите ферма за щурци
Решения на Министерския съвет
Сменен е Управителният съвет на Центъра за оценка на риска при храните
Фонд „Земеделие”
Има ново ръководство за рибарските проекти, които са в период на мониторинг
Съобщение
От началото на юли БАСФ е с трима нови управители
Стъпка по стъпка
Новото ръководство за кандидатстване по ПРСР е 111 страници и е на страницата на фонд „Земеделие
Новият избор приключи
Румънец е представителят на Източна Европа в ръководството на агрокомисията в Европарламента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини