Начало » Пазари » Зърно
15.06.2021 г.

Интензивното сеитбообращение е в основата на ръста в производството на зърно в Бразилия

Чуждият опит
Интензивното сеитбообращение е в основата на ръста в производството на зърно в Бразилия

sinor

Производството на зърно в Бразилия се е увеличило повече от четири пъти между 1980 и 2016 г. и сега страната е най-големият износител на соя и вторият по големина износител на царевица в света, съобщава сайтът eurekalert.org.

Докато преди се считаше за основен двигател на увеличеното производство разширяването на обработваемата земя, сега изследователите са убедени в равния принос на технологията с две реколти, при което две култури, като царевица и соя, могат да се прибират на едно и също поле в Бразилия в рамките на една година.

Именно интензивното сеитбообращение е помогнало на Бразилия да увеличи селскостопанската си производителност, като същевременно е ограничило превръщането на природните земи в обработваеми.

Джинг Гао, доцент по геопространствени данни в Колежа по земя, океани и околна среда (CEOE) и Института за наука за данните (DSI) към Университета на Делауеър, е съавтор на проучването, в което участват сътрудници от институции в Китай и Бразилия.

Джинг Гао е проучил данните от преброяването на земеделските стопанства, събрани от Бразилския институт по география и статистика (IBGE) Той е изследвал статистиката и технологията на производството на храни в три главни зърнопроизводителни района на Бразилия - западният, югоизточният, южният регион и регионът Матопиба.Тези три региона обхващат 36% от територията на Бразилия и са отговорни за 79% от националното производство на соя и 85% от производството на царевица в страната през 2016 г.

Алтернативата да минете от есенна към пролетна рапица

Най-голямо увеличение на производството, както и на обработваемата земя, се наблюдава в Централнозападния регион. По този начин Западният център измества Югоизточния юг като доминиращ производител на зърно, произвеждайки 46% от зърното в страната - в сравнение с 29% в Югоизточния юг.

Увеличението на производството на зърно в Централнозападния регион се дължи на увеличаването на засадените площи, както и на интензивното сеитбообращение .

Приносът на уплътняването на сеитбообращението с междинни култури  в Централнозападния регион се е увеличил от 19% на 33% от 2003 до 2016 г.

Въпреки че ръстът на производството на соя се дължи основно на увеличаването на обработваемата земя - полетата със соя заемат повече от една трета от обработваемата земя в Бразилия, царевицата се намества чудесно като уплътняваща култура.

В Централния и Западния регион площите, засети с царевица след прибиране на реколтата от соя от първия сезон, са се увеличили от 26,3 % до 66,6 % в периода 2003 - 2016 г. През 2012 г. реколтата от царевица като втора култура е надхвърлила реколтата от царевица засята като първа култура.

От 2003 г. до 2016 г. отглеждането на царевица като втора култура в Бразилия заема около 76,7 млн. хектара обработваема земя, което е около два пъти повече от годишната площ на царевицата в САЩ.

Изследователите смятат, че бразилският опит в областта на интензивното сеитбообращение на култури може да бъде използван от страните с пантропичен климат за производство на култури.

Интензивното сеитбообращение е в основата на ръста в производството на зърно в Бразилия
8852
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
Дъждовете, свързани с Ел Ниньо, опустошават Бразилия
Благодарение на богатата реколта и ниските цени
Бразилия задмина САЩ по износ на царевица за Китай
Цените обаче покориха 12-годишен връх
Рекордно производство на захар в Бразилия натисна прогнозите за световния недостиг
Местните породи едър рогат добитък са добре приспособени за горещините
Над 1500 крави не понесоха ниските положителни температури в Бразилия
Чрез запълване на недостига вследствие на проблемите в Аржентина и Украйна
Износът на царевица от Бразилия расте бързо и вече конкурира този от САЩ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини