Производството на зърно в Бразилия се е увеличило повече от четири пъти между 1980 и 2016 г. и сега страната е най-големият износител на соя и вторият по големина износител на царевица в света, съобщава сайтът eurekalert.org.
Докато преди се считаше за основен двигател на увеличеното производство разширяването на обработваемата земя, сега изследователите са убедени в равния принос на технологията с две реколти, при което две култури, като царевица и соя, могат да се прибират на едно и също поле в Бразилия в рамките на една година.
Именно интензивното сеитбообращение е помогнало на Бразилия да увеличи селскостопанската си производителност, като същевременно е ограничило превръщането на природните земи в обработваеми.
Джинг Гао, доцент по геопространствени данни в Колежа по земя, океани и околна среда (CEOE) и Института за наука за данните (DSI) към Университета на Делауеър, е съавтор на проучването, в което участват сътрудници от институции в Китай и Бразилия.
Джинг Гао е проучил данните от преброяването на земеделските стопанства, събрани от Бразилския институт по география и статистика (IBGE) Той е изследвал статистиката и технологията на производството на храни в три главни зърнопроизводителни района на Бразилия - западният, югоизточният, южният регион и регионът Матопиба.Тези три региона обхващат 36% от територията на Бразилия и са отговорни за 79% от националното производство на соя и 85% от производството на царевица в страната през 2016 г.
Алтернативата да минете от есенна към пролетна рапица
Най-голямо увеличение на производството, както и на обработваемата земя, се наблюдава в Централнозападния регион. По този начин Западният център измества Югоизточния юг като доминиращ производител на зърно, произвеждайки 46% от зърното в страната - в сравнение с 29% в Югоизточния юг.
Увеличението на производството на зърно в Централнозападния регион се дължи на увеличаването на засадените площи, както и на интензивното сеитбообращение .
Приносът на уплътняването на сеитбообращението с междинни култури в Централнозападния регион се е увеличил от 19% на 33% от 2003 до 2016 г.
Въпреки че ръстът на производството на соя се дължи основно на увеличаването на обработваемата земя - полетата със соя заемат повече от една трета от обработваемата земя в Бразилия, царевицата се намества чудесно като уплътняваща култура.
В Централния и Западния регион площите, засети с царевица след прибиране на реколтата от соя от първия сезон, са се увеличили от 26,3 % до 66,6 % в периода 2003 - 2016 г. През 2012 г. реколтата от царевица като втора култура е надхвърлила реколтата от царевица засята като първа култура.
От 2003 г. до 2016 г. отглеждането на царевица като втора култура в Бразилия заема около 76,7 млн. хектара обработваема земя, което е около два пъти повече от годишната площ на царевицата в САЩ.
Изследователите смятат, че бразилският опит в областта на интензивното сеитбообращение на култури може да бъде използван от страните с пантропичен климат за производство на култури.