Износът на свежи плодове и зеленчуци от Турция през април нарасна със 70% в стойностно изражение спрямо същия месец на 2020 г. до 201,7 млн. тона, а в натурално – с 69% до 327 761 тона, съобщи председателят на Съюза на износителите на свежи плодове и зеленчуци от Средиземноморския регион Неджат Син, цитиран от „Анадолската агенция”. Според Син турските плодове и зеленчуци са с високо качество, безопасни са и асортиментът е богат.
Огромен срив при отглежданите зеленчуци за 2021 година в България
Най-търсени през април са били произведените в Турция домати, като износът им е достигнал 41,9 млн. долара. Следват чушките с 27,1 млн. долара и лимоните с 24,3 млн. долара.
„Основен вносител на свежи плодове и зеленчуци от Турция през миналия месец бе Русия. Износът на тези продукти в Русия нарасна с 85% до 57,5 млн. долара. В тройката на основните вносители влязоха също Румъния с 30,1 млн. долара (ръст от 64%) и Ирак с 14,3 млн. долара (ръст от 81%”, изтъкна председателят на съюза. Освен това, макар и при по-малки обеми, износът на плодове и зеленчуци от Турция за Индия, Либия, Сирия, Косово и Беларус е нараснал до 5 пъти.