Начало » Новини » Коментари
19.04.2021 г.

Нитратните зони, за които ще кандидатствате за инвестиции по подмярка 4,1

Първият прием по ПРСР
Нитратните зони, за които ще кандидатствате за инвестиции по подмярка 4,1

sinor

Днес се очаква министерството на земеделието да даде начало на приема на проекти по подмярка 4,1 за инвестиции в земеделски стопанства, където приоритетни ще бъдат животновъдството и производството на плодове и зеленчуци. В тази връзка ще припомним, че с този прием ще се насърчават и инвестиции за опазване на водите от замърсяване с нитрати от животновъдните ферми. Според критериите, одобрени от Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г., става въпрос за пет вида дейности.

На първо място това е покупката, строителството или обновяването на сгради и друга недвижима собственост, използвани за опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници. Ще се подпомага и покупката и инсталирането на машини, оборудване и съоръжения, необходими за транспортиране, съхранение, оползотворяване на биомаса/животински отпадък и за опазване на водите/водоизточниците от замърсяване с нитрати от земеделски източници.

Средства ще се дават и за изграждане/модернизиране/оборудване на съоръжения за съхраняване на животински и растителен торов отпадък, а също и изграждане, модернизиране или оборудване на съоръжения за съхраняване на минерални торове, необходими за производствената дейност на стопанството. На пето място ще се отпускат субсидии за изграждане,модернизиране или оборудване на съоръжения за съхраняване на отпадни води от процеса на силажиране.

Администрацията подготви и нов списък с нитратните зони, където подобни инвестиции ще бъдат одобрявани. Някои от общините са с ограничение на надморската височина, но повечето са с пълен обхват.

С ограничение до 100 м надморска височина са терените в общините Айтос и Любимец, Несебър, Поморие Свиленград Харманли. Петрич е единствената общини, чиито уязвими зони са с надморска височина до 150 метра.

Уязвимите зони с надморска височина до 200 метра са Велики Преслав, Велико Търново Видин, Димово, Златарица, Монтана и Ружинци.

До 250 м. надморска височина са уязвимите зони  в общините Болярово и Братя Даскалови, Елхово, Кричим, Стамболово, Стара Загора Хасково и Чирпан.

До 300 метра надморска височина са уязвимите зони в общините Брезово, Враца, Върбица, Криводол, Ловеч, Луковит, Мездра, Минерални бани Омуртаг Първомай, „Родопи” и Севлиево.

До 450 метра са зоните в общините Гурково Пазарджик Сопот и Стрелча

До 750 м надморска височина са зоните в община Велинград, а до 800 метра са уязвимите зони в общгина Ракитово.

И още за приема по подмярка 4,1

С пълен обхват на уязвимите зони са всичките останали общини -  Аврен, Аксаково, Алфатар, Антоново, Балчик, Белене, Бойчиновци Борован Борово Брегово Брусарци, Бургас, Бяла - Русенска обл., Бяла Слатина, Венец, Ветово, Ветрино, Вълчедръм, Вълчи дол, Генерал Тошево, Главиница, Горна Оряховица, Гулянци, Гълъбово, Две могили,Димитровград, Добрич, Добричка, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Дулово, Завет, Иваново, Искър, Исперих, Каварна, Кайнарджа, Калояново, Камено, Каолиново, Карлово, Карнобат, Каспичан, Кнежа, Козлодуй, Крушари, Кубрат, Кърджали, Левски, Летница, Лозница, Лом, Марица, Медковец, Мизия, Никола Козлево, Никопол, Нова Загора, Нови пазар, Ново село, Опака, Опан, Оряхово, Павликени, Пещера, Плевен, Пловдив, Полски Тръмбеш, Попово, Пордим, Провадия, Раднево, Разград, Раковски, Русе, Садово, Самуил, Свищов, Силистра, Симеоновград, Ситово, Сливен, Сливо поле, Смядово, Средец, Стамболийски, Стражица, Стралджа, Суворово, Сунгурлар, Сухиндол, Съединение, Твърдица, Тервел, Тополовград, „Тунджа”, Тутракан, Търговище, Хайредин, Хисаря, Хитрино, Цар Калоян, Ценово, Червен бряг, Шабла, Шумен, Якимово и Ямбол.

Нитратните зони, за които ще кандидатствате за инвестиции по подмярка 4,1
14000
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини