Начало » Пазари » Зърно
08.04.2021 г.

Черноморската пшеница спечели търга в Египет при липса на конкуренция

Доставката е насрочена за август на ниски цени от новата реколта
Черноморската пшеница спечели търга в Египет при липса на конкуренция

На поредния търг, организиран от египетската държавна Главна агенция за снабдяване със суровини (GASC), бе договорена доставката между 1 и 10 август на общо 345 хил. тона хлебна пшеница, при това на доста по-ниска средна цена от 252,09 долара за тон C&F в сравнение с предишната тръжна процедура отпреди 4 седмици, съобщи електронното издание ZOL.

Безспорен победител този път бе произведената в Русия пшеница, като 5 от общо договорените за доставка 6 партиди ще пристигнат оттам, а последната – от Украйна. Най-изгодната за Египет оферта бе подадена от компанията Grain Export за 60 хил. тона руска пшеница при втора най-ниска цена FOB от 233 долара за тон и най-ниски транспортни разходи от 18 долара на тон – общо 252 долара за тон C&F. Други 2 партиди по 60 хил. тона руско зърно ще достави Agro AST при най-висока цена FOB сред удовлетворените оферти от 234 долара за тон, но при изравнени най-ниски транспортни разходи от 18 долара на тон, или 252 долара за тон C&F. Следва партидата от 55 хил. тона пшеница от Украйна на Olam, като най-ниската цена FOB от 232,90 долара за тон се компенсира с най-високи разходи за транспортиране по море от 19,25 долара за тон – 252,15 долара за тон C&F. Последните 2 партиди ще бъдат доставени от GTS при изравнена най-висока цена FOB от 234 долара за тон и относително високи транспортни разходи от 18,75 долара на тон, или общо 252,75 долара на тон C&F.

На предишния търг за хлебна пшеница, проведен от GASC на 11 март, бяха закупени 360 хил. тона румънска пшеница на цена от 297,40 долара за тон C&F. За сметка на това зърното от Румъния този път бе единственото сред подадените оферти, което не успя да се пребори за доставка.

Победата на руската пшеница на търга в Египет дойде, след като тя поевтиня за 5-та поредна седмица заради слабото търсене и благоприятните перспективи пред реколтата в северното полукълбо, а само от началото на април зърното от старата реколта загуби 5,1% от стойността си до 238 долара за тон, сочат наблюдения на руския аналитичен център „Русагротранс”, цитирани от агенция „Интерфакс”.  Цената на пшеницата от новата реколта пък се понижи с 1,5 долара до 227-228 долара за тон. Според директора на центъра Игор Павенский обаче търгът в Египет е показал, че търсенето от вносителите върви нагоре, а произведената в Русия пшеница възстановява конкурентоспособността си през новия сезон. „И това става на ценови нива, които са доста по-високи от достигнатите в началото на сезона, когато котировките на пшеницата бяха в рамките на 195-200 долара за тон”, изтъква Павенский. Според него цените FOB от 233-234 долара за тон, на които са закупени 290 хил. тона руска пшеница на търга в Египет, отговаря на настоящите пазарни цени в Русия, като се отчитат допълнителните разходи.

От руския аналитичен център „СовЭкон” отбелязват, че цените на пшеницата в Русия са най-ниските от октомври миналата година, съобщи „Ройтерс”. След достигнатия връх през януари от близо 300 долара за тон спадът е с над 50 долара. Като причина за слабото търсене на пшеница анализаторите на центъра посочват очакванията за продължаващо понижаване на цените и плановете за покупка на зърно вече от новата реколта. „Перспективите пред новата реколта в северното полукълбо се подобряват: метеорологичните условия през последните седмици са доста благоприятни за Черноморския регион, а заплахата от суша в САЩ намаля след последните валежи. В Европейския съюз ситуацията за есенната пшеница се очертава благоприятна”, отбелязват те. В Русия хубавото време за реколтата от пшеница през тази година се запазва, като през седмицата се очакват дъждове в няколко региона, добавят от центъра.

Председателят на руския Съюз на износителите на зърно Едуард Зернин обаче вижда и друга причина за поевтиняването на произведената в страната пшеница. „Износителите са принудени да искат отстъпка по изкупните цени заради рисковете, породени от невъзможността да прогнозират стойността на митото върху износа към датата на изпълнение на договора”, обясни Зернин, цитиран от агенция "Новости". Според него приближаващото въвеждане на плаващо мито върху износа на зърно от Русия, което ще влезе в сила от 2 юни, оказва допълнителен натиск върху и заради значителната корекция, която ще наложи при ценообразуването на вътрешния пазар. Новото мито обхваща износа на пшеница, царевица и ечемик, като целта му е да елиминира ефекта от поскъпването им на международните пазари върху вътрешния пазар в Русия и да задържи ниски цените там. Ставката на митото е 70% за разликата над 200 долара в цената по договора за износ при пшеницата и 185 долара за царевицата и ечемика, като ще се фиксира на седмична база след изчисления по данните за борсово сключените сделки за износ от предишната седмица и именно това има предвид Зернин, тъй като износителите не могат да предвидят стойността на митото предварително и да го калкулират в своята цена.

Черноморската пшеница спечели търга в Египет при липса на конкуренция
10743
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Соево масло бе закупено за пръв път от началото на ноември 2023 година
Слънчогледовото масло продължи да поскъпва на търга в Египет
Българската пшеница печели египетски търг
Първоначални оферти на продавачите
Българската пшеница отново е в битката за Египет
Вижте всички първоначални оферти
Българската пшеница с най-конкурентна цена в египетски търг
Подробности по египетския търг за внос на мелничарска пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини