Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.04.2021 г.

Ефективна защита и на пролетните култури

Актуално от полето с БАСФ
Ефективна защита и на пролетните култури

По отношение на борбата с плевелите при слънчогледа Мария Неделчева предупреди фермерите от появата на новия опасен плевел амброзия, който от няколко години вече се забелязва в полета във Видинско. За да се преборите с амброзия, предложението на БАСФ е хербицидът с изключителна селективност Пулсар® Плюс.

Търговският мениджър припомни, че миналата година е представила опит за действието на Пулсар® Плюс срещу амброзия в Сърбия.

„Сега ви представям такъв и от България“, съобщи Неделчева.

Амброзия, която доскоро се смяташе за външнокарантинен плевел, от няколко години е в района на Видин и напредва към вътрешността на страната.

Предложения за житни от БАСФ

„Този малък плевел при подходящи условия достига 2 метра височина. Семената му никнат от различна дълбочина и имаме първа, втора, а понякога и трета вълна на заплевеляване. Не на последно място, семената на амброзия запазват кълняемост в почвата до 40 години. Тоест, ако не се справим навреме с проблема, можем да го завещаем на децата си“, каза с хумор тя.

Мария Неделчева представи и конкретен казус от полето, на което земеделката вече няколко години се опитва да се справи с амброзията: Clearfield® хибрид слънчоглед е третиран два пъти с Пулсар® Плюс – един път с 200 мл/дка поради напредналата фаза на развитие на амброзията, след 20 дни има вторична вълна от амброзия, но вече в начална форма на развитие, затова е третирано втори път на доза 160 мл/дка. На снимките ясно се вижда овладяване развитието на амброзия и нормалното развитие на слънчогледа – подреден, добре гарниран посев без никакви признаци на фитотоксичност, въпреки двукратното третиране с Пулсар® Плюс.

„Това показва качествата на Пулсар® Плюс – със силата на активното вещество и силата на формулацията, но и изключителната му селективност към Clearfield® и Clearfield® Plus хибриди“, отбеляза търговският мениджър.

По повод въпросите на земеделци дали Пулсар® влияе на развитието на културите след слънчоглед, Мария Неделчева отговаря: „Следващите в оборота култури нямат никакъв проблем. Клиърфилд технологията е от 17 г. на българския пазар. Добивите на житни култури всяка година се повишават. Няма по-голямо доказателство за селективността на този хербицид“.

По отношение на хибридите при слънчогледа предложението нана БАСФ са  Clearfield и Clearfield® Plus технологиите, чието търсене все повече расте. Анализът от последните години показва, че Clearfield® и Clearfield® Plus хибридите вече държат 47% от пазара при слънчогледовите семена, ExpressSun/ TMT – 45%, а делът на конвенционалните слънчогледи вече е паднал под 10% от пазара, посочи Мария Неделчева.

И тази година експертите на БАСФ предлагат Clearfield® и Clearfield® Plus хибриди. Предложенията са за Акордис CLP, Лорис CLP, Дракарис CLP, Алурис CLP, InSun 222 CLP и Колорис CL, които са с висока масленост, устойчивост срещу синя китка и гарантирани високи добиви, посочи Ивайло Бочев, Кроп мениджър маслодайни култури, растителна защита, семена и ключови клиенти на БАСФ.

Той обърна специално внимание на Дракарис CLP, който заради краткия си вегетационен период спокойно може да се използва и като втора култура. Изключително подходящ е за отглеждане при високи температури и по-бедни почви, обясни още експертът.

Царевица

Във влажна пролет като тази експертите съветват да се използват почвени хербициди срещу плевелите при царевица. В опитите си от пролетта на 2019 фермери в Шуменско са постигнали изключителна ефективност с продуктите Рекорд® Нов и Спектрум®. Комбинацията от икономически изгодния почвен хербицид Спектрум и рентабилния и гъвкав пакет приложен във вегетация Рекорд® Нов постига изключително добър ефект срещу упорити плевели като лобода, щир, див коноп и др.

Използването на почвени хербициди във влажна година като 2021-а е съвсем логична.

Светослав Бонев представи снимки от 1000 декара с царевица, в района на Шуменска област. На част от полето е извършено третиране с хербицида Рекорд® Нов. Шест дни след това продуктът се е справил с прерасналите лобода, бутрак и балур. Рекорд® Нов има отлично действие и при гъсти и прераснали плевели, преди прилагането на Рекорд® Нов, но плевелите вече са отнели част от добива на царевицата.

В друго поле е използвана стандартната технология с почвения хербицид Спектрум® в доза 140 мл/дка и последвало вегетационно третиране с Рекорд® Нов във фаза 5-6 лист, резултатът е чисто поле, добре развити растения и възможност за постигане на пълен добивен потенциал. В началните етапи от развитието на царевицата е важно да бъде чиста от плевели. Когато расте в условията на конкуренция добива се компрометира сериозно.

Пролетни грижи за рапицата с БАСФ

За трети пореден сезон освен добре познатите продукти за растителна защита в рапица, БАСФ предлага и хибридите от линията ИнВигор, който допълват отлично портфолиото на компанията в маслодайната култура.

„Виждате на снимката конвенционална рапица от района на Русе през изминалия сезон. Тя е повод за двойна гордост, защото хибридът на нея е ИнВигор 1165, едно от нашите конвенционални предложения семена рапица, а растителната защита е по технология на БАСФ, информира Десислава Драгнева, Бизнес лидер и старши търговски представител Североизточна България в БАСФ.

  Той в крайна сметка достигна 449 кг/дка на това поле, което беше един отличен добив за условията на 2020 г.“, продължи Драгнева.

Върбан Върбанов, регионален мениджър за Южна България, добави, че компанията има решения и за рапица, отглеждана по технологията Clearfield®. „В Южна България около 80 на сто от посевите са именно Clearfield®“, каза той.  

Технологията се наложила в такъв мащаб както заради трудните плевели като лайка, власатка и други, които превземаха рапичните полета. така и поради сериозната инвазия на синя китка в рапицата през последните години. Клеранда® се доказа като отлично решение и на двата проблема.

„След като и притесненията от самосевката отпаднаха с приложението на Биатлон® 4D в пшеница, тогава и последната причина Clearfield® рапицата да стане толкова популярна, беше налице. И в крайна сметка всичко това доведе и до сериозно повишаване на добивите, които фермерите получават“, посочи Върбанов.  

Ефективна защита и на пролетните култури
12064
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Портфолиото и промоциите на БАСФ за 2024 г. при житни – точен избор в условията на климатични промени!
Световната кампания на БАСФ идва със силна подкрепа за фермерите, в точния момент
Божидар Бонев, продуктов мениджър за маслодайни култури, семена и растителна защита в БАСФ-Решения в земеделието
Хибридите слънчоглед на БАСФ - при новите реалности потенциалът за добив е само половината от успеха
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
БАСФ - иновации и партньорство за успешно българско земеделие
Ваня Горчева поема глобална позиция след изключителните успехи, постигнати в България
„БАСФ - Решения в Земеделието” с нов Бизнес Мениджър за България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини