Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.04.2021 г.

Предложения за житни

Актуално от полето с БАСФ
Предложения за житни

На 25 март Националната асоциация на зърнопроизводителите проведе поредния онлайн семинар, който за екипа на БАСФ стана и първата дистанционна среща с фермерите, на която експертите представиха пълната си палитра от предложения за 2021 г.

„За нас това е първият уебинар, като се надяваме следващите ни срещи да бъдат отново в реални условия”, посочи при срещата Ваня Горчева, мениджър за България и регион Запад на БАСФ.

Ефективна защита и на пролетните култури

Неслучайно и темата на тазгодишното представяне беше озаглавена „Актуално от полето с БАСФ”, така че със снимков материал от различни краища на страната, земеделците нагледно да се убедят в ефекта от прилаганите продукти. И всичко това беше разяснено от експертите в компанията – Мария Неделчева, Върбан Върбанов, Цветан Личев, Тодор Евтимов, Десислава Драгнева, Светослав Бонев и др.  

Заради новите европейски регулации тази година от портфолиото на БАСФ отпадат изключително популярните, сред родните земеделци, фунгициди Капало® и Танго Супер®, които държаха близо 20% от пазарния дял в страната, припомни Горчева. На тяхно място фермерите могат да разчитат на нови решения, които със сигурност ще бъдат оценени от бизнеса заради високото им качество - като например фунгицидът Ревистар® Флекс, който съдържа най-новия триазол - Ревизол®.

Специално за семинара, екипа на БАСФ направил експресни обследвания в периода 18-20 март.  На полето се открояват 2 ситуации – посеви, при които грижите са стартирали през есента и посеви, при които грижите ще започнат през пролетта.

При първата ситуация с приложени есенни грижи, хербицидните третирания са направени още през есента, в такива полета плевелите не конкурират културните растения. Ако е приложена Систива® още с обеззаразяването на семената, наблюдаваме че в момента растенията са чисти, липсват болести, освен това са с подобрена физиология и са преодолели стреса от резките температурни амплитуди.

При втората ситуация, в която не са приложени есенни грижи, се наблюдават прераснали житни и широколистни плевели, както и наличие на септория, кафява ръжда, брашнеста мана, мрежести петна и кореново гниене.“

Различен подход при борбата с плевелите тази пролет

Цветан Личев представи актуални снимки със заплевеляване и казуси от всички части на страната.  Обследването на 19 март доказва,че третираните с Биатлон® 4D полета наесен, към момента са чисти и се развиват нормално, без конкуренция. Продуктът успешно се е справил с теменужка, лайка, великденче, мъртва коприва.

В полетата, в които не е приложен хербицид на есен, плевелите са в напреднала фаза на развитие.

Ето какъв е съвета на специалиста:

”На различните полета трябва да се подходи различно, особено там, където има прераснали плевели. Знаем, че те са доста трудни за контрол, затова на първо място трябва да се подбере правилен хербицид, който би се справил с тях спрямо фазата и плътността им, както и спрямо времето, в което ще бъде приложен.

Препоръчвам на полетата, на които им предстои да бъдат третирани - да се влезе при първа възможност с Биатлон® 4D - продукт, който се справя много добре с трудните за контрол плевели и всяка година доказва своята ефикасност в различни условия. Успешно работи и в по-хладно време.“

Състояние на полетата след приложение на Систива® през есен 2020

Полетата, които още от сеитбата са третирани със Систива® са чисти от зараза, с по-добре развита коренова система и по-добра физиология, която благоприятства и по-добрия здравен статус.

Обследванията показват отлично състояние на пшениците, третирани миналата есен със Систива®, посочи Десислава Драгнева, представяйки снимки от полета в района на Русе, Монтана, Плевен и Стара Загора, където след стреса от студеното време през февруари посевите нямат признаци на заболявания. Както посевите със западните сортове, така тези с български сортове са в идеално състояние, посочи Драгнева.

Състояние на полетата без приложена Систива®

В същото време там, където са използвани стандартни обеззаразители, вече има налични болести като септория, кафява ръжда, брашнеста мана, мрежести петна, а в районите с обилни валежи – кореново гниене. Именно затова и първото третиране за тези посеви няма да бъде превантивно, а лечебно, обобщи Мария Неделчева.

На тези, които не са приложили есенни грижи, Мария Неделчева препоръча като първи фунгицид Ревистар® Флекс - най-новият продукт за висока ефикасност срещу септориоза, брашнеста мана, кафява ръжда и базично гниене.

Тодор Евтимов представи резултати от полеви изпитвания на Ревистар® Флекс в България. Изпитванията при местни почвено-климатични условия за започнали още преди 5 години. През последните 3 години са извършени множество полски опити в различни части на страната. Резултатите категорично доказват,че оптималната доза на приложение на пакета е Ревистар® 60 мл/дка + Флексити® 20 мл/дка. Изпитванията ясно показват, че Ревистар® Флекс в препоръчаната доза, превъзхожда значително други еталонни трикомпонентни триазолови фунгициди.

Мария Неделчева представи предимствата и на другите фунгициди от портфолиото на БАСФ

Приаксор® - ефикасното решение за Т1 при наличие на дрешлера. Приаксор® освен сигурен контрол срещу болести, осигурява и по-добра физиология. Ако комбинирате Ревистар® Флекс и Приаксор®, ще получите Приаксор® на промо кешбек цена 3,90 лв/дка без ДДС.

Дует® Ултра е продуктът с най-много епоксиконазол. Универсалният фунгицид, защото е подходящ за първо и второ третиране. Много от фермерите го използват и за трето третиране, срещу фузариум.

Предложения за житни
10431
 

Последни материали
Виж
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Свързани материали
Виж
Портфолиото и промоциите на БАСФ за 2024 г. при житни – точен избор в условията на климатични промени!
Световната кампания на БАСФ идва със силна подкрепа за фермерите, в точния момент
Божидар Бонев, продуктов мениджър за маслодайни култури, семена и растителна защита в БАСФ-Решения в земеделието
Хибридите слънчоглед на БАСФ - при новите реалности потенциалът за добив е само половината от успеха
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
БАСФ - иновации и партньорство за успешно българско земеделие
Ваня Горчева поема глобална позиция след изключителните успехи, постигнати в България
„БАСФ - Решения в Земеделието” с нов Бизнес Мениджър за България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини