Начало » Пазари » Зърно
25.03.2021 г.

Цените на пшеницата на международните пазари падат

Черноморското зърно от нова реколта се предлага за износ по 240-245 долара за тон FOB
Цените на пшеницата на международните пазари падат

През миналата седмица специализирани търговски източници информираха  за съществено подобрение на агрометеорологичната обстановка в САЩ и за добро състояние на посевите от зимна пшеница във Франция, Германия, Русия и Украйна. На първо място анализаторите акцентираха върху дългоочакваните  валежи в засегнатите от суша обширни територии на пшеничния пояс в Щатите.

Според оперативните  данни на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) към момента едва 17 на сто от площите, засети с твърда пшеница в Канзас, изпитват дефицит от влага в сравнение с 24%  допреди една седмица и 47% през първата седмица на месеца. 

В рамките само на една седмица (към 21 март) делът на посевите от твърда пшеница в добро и отлично състояние нарасна с 7 на сто – до 45%, а в Оклахома, с 5 на сто – до 62%.

Експертите оценяват положението в ЕС като „оптимистично”. Основно внимание се отделя на ситуацията във Франция, най-големият производител и износител на мека пшеница в Евросъюза. През миналата година френската реколта беше компрометирана от суша и добивът от пшеница там се срина до 29,1 млн.т, в сравнение с 39,5 млн.т през 2019 г. поне засега  положението изглежда доста по-различно.

FranceAgrimer отчете в края на миналата седмица, че 88% от посевите с  мека пшеница и 85% от посевите с твърда пшеница във Франция се намират в добро и отлично състояние, в сравнение само с 53 на сто през същия период на 2020 г.

Прогноза производство на мека пшеница в  ЕС-27 виж таблица тук!

Европейската организация на търговците със зърнени храни, маслодайни семена, растителни масла и шротове COCERAL  прогнозира, че през 2021 г. производството на мека пшеница във Франция ще нарасне с близо 6 млн.т – до 35,9 млн.т. 

По-висок в сравнение с миналогодишния резултат се предвижда също и за Германия, Румъния и България – 23,0 млн.т; 7,9 млн.т и 5,8 млн.т, в сравнение с 22,0 млн.т; 6,3 млн.т и 4,9 млн.т съответно  по данни на COCERAL през миналата година. Общото производство на мека пшеница в ЕС-27 (без Великобритания ) през 2021 г. се очаква да нарасне с близо 8 млн.т в сравнение с текущия сезон, от 118,7 млн.т на 216,6 млн.т.

Браншовите организации  информират за доброто състояние на посевите от есенници в Русия и Украйна. Институтът за конюнктура на аграрните пазари ИКАР в Москва очаква, че  производството на пшеница в Русия  през 2021 г. ще достигне 78 млн. тона. Това е близо 8 млн.т по-малко спрямо рекордния резултат от текущия сезон, но в същото време с 4,4 млн.т повече в сравнение с 2019/20 г. и 6,3 млн.т над резултата от  2018/19 г.

Експертите от аналитичната агенция SovEcon са настроени по-оптимистично. Тези дни те увеличиха прогнозата си за размера на новата руска реколта от пшеница с  3,1 млн.т, до 79,3 млн.т.

Митата, наложени от Русия

Прогнозите за добива от пшеница в Украйна през 2021 г. в момента се движат в границите 27-28 млн.т, в сравнение с 25,5 млн. т,  произведени през 2020 г.

Благоприятните перспективи за новата реколта повлияха за изразеното понижение на цените на пшеницата в Евросъюза. В сравнение с пиковите стойности от началото на месеца цената на мелничарската пшеница на борсата в Париж на 24 март се понижи с близо 15 евро, до 218,50 евро за тон.  Експортните котировки на руска и украинска пшеница 12,5% протеин през същия период ерозираха от $286-288/т до $273-275/т FOB и според местните експерти тенденцията остава низходяща, като  в краткосрочен план се очертава понижение на котировкитe до $270/т FOB. 

Търговците съобщават и за увеличено предлагане „на зелено” на пшеница от нова реколта за износ по цени $240-245/т FOB.

Игор Валентович

Цените на пшеницата на международните пазари падат
13427
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
С цел подпомагане на сектора и привличане на инвестиции
Украйна понижи ДДС за основни селскостопански продукти до 14 на сто
Законопроектът очаква гласуване в парламента
Гърция ще понижи ДДС за основни хранителни стоки до 13 на сто
Пазари
ЕК понижи прогнозата си за реколтата от царевица, пшеница и рапица в ЕС през 2015 г.
Световни пазари
Прогнозите за реколтата от рапица в ЕС продължават да се понижават
Пазари
Оil World понижи прогнозите за световната реколта от рапица заради сушата
Пазари
ЕК повиши прогнозата за реколтата от ечемик и царевица и понижи тази за пшеницата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини