Начало » Новини » Света
22.03.2021 г.

Централна и Източна Европа отбелязва минимален износ на агростоки за Китай

Данните са за 2019 г.
Централна и Източна Европа отбелязва минимален износ на агростоки за Китай

Центърът край Пловдив Снимка: Архив

На фона на общия износ на държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за Китай през 2019 г., който възлиза на 166 030 млрд. юана, делът на селскостопанската продукция е твърде незначителен. Експортираните агрохрани са били в размер едва на 2,55 млрд. юана, или 1,5% от общия износ. Изводът е, че са необходими активни двустранни действия ЦИЕ – КНР въпреки световната пандемия и геополитиката, съобщиха от българския офис на Центъра за сътрудничество с Китай ЦНСССКЦИЕ.

„Трябва да задълбочим селскостопанското сътрудничество в опит да удвоим износа на селскостопанска продукция от страните от ЦИЕ за Китай и да повишим двупосочната търговия със земеделие с 50% през следващите пет години“, каза и президентът на Китай Си Дзинпин по време на срещата на върха, проведена на 9 февруари т.г. Основание за това дават публикуваните сведения от Генералната митническа администрация на Китайската народна република (ГМА на КНР).

Данните на ЦНСССКЦИЕ сочат, че за млечните продукти вносът е за 950 млн. юана; козметика и тоалетни принадлежности – 570 млн. юана; храна – 390 млн. юана; месо (включително карантия) – 360 млн. юана; алкохол и напитки – 280 млн. юана.

Наскоро ГМА на КНР (General Administration of Customs of the People’s

Republic of China, GACC) официално оповести данни за вноса в Китай от страните от Централна и Източна Европа през 2019 г.. Информацията е получена от „Младежки иновационен център Китай (Нинбо) – Централна и Източна Европа”, град Нинбо, КНР (China (Ningbo) – Central and Eastern European Countries Youth Innovation Center).

Важно е да се знае, че освен преработени суровини за хранително-вкусовата промишленост в Китай могат да се изнасят само продукти, за които има разписани изрични двустранни протоколи (за всеки

продукт поотделно) и цялостните процедури по изпълнение на изискванията за вноса им в Китай са приключили.

Припомняме, че към октомври 2019 г. бяха открити 31 процедури по изискванията за внос в Китай на български селскостопански продукти, а осем – приключени. (Царевица – с подписан протокол от 16 декември 2013 г. и двустранно одобрен фитосанитарен сертификат; Люцерна – с протокол от 13 януари 2014 г. и двустранно одобрен фитосанитарен сертификат; Риба и рибни продукти – с двустранно

одобрен на 21 март 2014 г. сертификат; Мляко и млечни продукти – с

протокол от 16 септември 2016 г. и двустранно одобрен ветеринарномедицински сертификат; Комбинирани фуражи на растителна основа и фуражни добавки – с протокол от 27 ноември 2017 г. и двустранно одобрени фитосанитарен и ветеринарен сертификат; Белено слънчогледово семе – с протокол от 6 юли 2018 г. и двустранно одобрени фитосанитарен и здравен сертификат; Слънчогледов шрот – с подписан на 12 април 2019 г. и Мед – с протокол от 2 септември 2019 г.

След подписване на двустранните протоколи (за всеки отделен продукт) и съответните фитосанитарни и/или ветеринарни и/или здравни сертификати те са двустранно координирани и одобрени от съответните национални компетентни органи (у нас БАБХ) и ГМА на КНР. Тогава ГМА изпраща въпросници до контролния орган на всяка от страните от ЦИЕ, които трябва да бъдат попълнени с информация от компаниите, които искат да внесат в Китай продукт, произведен от тях. След получаване на попълнените въпросници ГМА на КНР може да избере да изпрати екип от собствени експерти за проверка на компаниите или да поиска проверка от местния компетентен орган на всяка държава, който да изпрати до ГМА писмен доклад за констатациите. Генералната митническа администрация анализира получената информация и решава коя от тези компании да одобри за внос на продукти в Китай, дава индивидуален регистрационен номер на всяка и официално публикува списъка с имената на одобрените български компании на своя уебсайт. Едва след това одобрените български компании имат правото да внасят законно продуктите си в Китай.

Централна и Източна Европа отбелязва минимален износ на агростоки за Китай
8351
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
При обилно предлагане, понижаващи се цени и перспективи за богата реколта
Китай отмени поръчки за близо 2 милиона тона за внос на пшеница от САЩ и Австралия
За фермери
Започва безплатна Академия по предприемачество в земеделието, отличникът получава 5000 лв
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Особено при соята и царевицата
Китай ще остане водещ вносител на фуражни култури още 10 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини