Испания приключи 2020 г- с рекордно производство от 5 023 534 тона свинско месо, запазвайки тенденцията за ръст от последните няколко години, съобщи електронното издание EMeat, като се позова на данни на министерството на селското стопанство на страната. Благодарение на увеличеното търсене на свинско от Китай производството му в Испания нарасна с 8,24% през миналата година спрямо 2019 г., като за последните 5 години ръстът достига 20%.
При закланите свине увеличението е с 6,57% на годишна база до изключителните 56 461 219 животни. За последните 5 години се отчита и ръст на трупното тегло на закланите свине до средно 90 килограма през 2020 г. от 85,18 килограма през 2016 г.
Като цяло производството на всички видове месо в Испания през миналата година е нараснало с 5,1% спрямо 2019 г. до 7 603 932 тона, като с изключение на свинското при останалите показателите за закланите животни отчитат отстъпление. Данните са близки до тези от 2018 г., когато производството на месо в Испания се увеличи с 5,51% спрямо 2017 г.
Закланите птици са намалели с 2,04% до 800 615 536, но производството на птиче месо е нараснало с 0,74%. При едрия рогат добитък спадът е от 2,64% до 2 444 480 глави за закланите животни и с 2,57% до 677 295 тона произведено говеждо. През кланиците са минали и със 7,77% по-малко кози (1 202 083 глави), като производството на козе месо е намаляло с 2,5% до 10 160 тона. При закланите овце спадът е от 6% до 9 456 150 глави, като производството на овче месо е намаляло с 5,3% до 114 305 тона. Заклани са и с 0,64% по-малко зайци (40 743 739), а производството на заешко е намаляло с 1,75% до 51 229 тона. През кланиците са минали и 36 949 коня, като производството на конско месо отчита спад от 1,05% до 9 530 тона.