Френският сайт Food.Story чрез една от плейлистите си във фейсбук публикува видео с проверки, извършени от контролните органи на един от фермерските пазари в страната. Самите инспекции се провеждат от експерти към Френската служба за борба с измамите, посочи Стоилко Апостолов от Фондация „Биоселена”.
На единия от щандовете двете инспекторки, облечени като обикновени клиентки, проверяват продавачка, която твърди, че предлага нуга халва - занаятчийско производство. И във Франция като у нас някои от тези марки са защитени наименования.
След като обаче тя не успява да докаже с документи или оригинални опаковки, че продукцията е собствено производство, инспекторките съставят констативен протокол, придружен с направени от тях снимки на щанда.
Вторият проверяван щанд е с насипни маслини и зехтин, като надписът гласи, че това е 100% френски зехтин. Оказва се обаче, че е испански зехтин в бутилки. На същия щанд има и маслини, подправени с билки, за които се твърди, че са занаятчийско производство от района на Нион – също защитено наименование. И тук обаче продавачът не представя документи, така че следва повторен констативен протокол.
И в двата случая максималната глоба за подобни нарушения е до 300 000 евро.
Ще припомним, че фермерските пазари у нас също се нуждаят от подобни инспекции. Част от тях имат система на вътрешен контрол, която се прилага от самите организатори, но що се отнася до общинските пазари, там фалшивите производители си продават необезпокоявани.