„Защо в Канада стана по-трудно да си намажеш маслото на хляба?” – с този простичък въпрос в една от социалните мрежи започна скандалът в млечния бранш в Канада, съобщава британският вестник „Гардиън”. „Маслото стана по-твърдо, забелязах го при доста топлото време, но реших, че ми се е сторило”, написа професорът за политиките в снабдяването с храни Силвен Шарлебоа.
Тези негови думи обаче бързо се разпространиха в социалната мрежа и събраха много коментари и отзиви, в които хората потвърдиха наблюденията на професора – маслото в Канада се е променило. И потребителите започнаха да обвиняват производителите в добавяне на палмово масло, а въпросът вече се разглежда на държавно ниво.
„Маслото в Канада е 2-3 пъти по-скъпо от това в САЩ и ние, купувачите, сме съгласни, обаче очакваме определено качество на продукта при такива цени. Сега хората с основание се интересуват какво точно се случва. Те се съмняват в прозрачността на млечния бранш в страната”, коментира Шарлебоа.
Според потребителите качеството на маслото може да се е променило заради повишаването на себестойността му и натиска откъм американския пазар.
Канадските данъкоплатци имат основания за недоволство, тъй като на практика издържат млечния сектор в страната. Производството на мляко, масло и сирене в Канада е строго контролирано чрез управлението на доставките – сложна система от ограничения и мита, която да откаже вносителите на тези продукти и да държи стабилни цените на вътрешния пазар. Освен това чрез тази система фермерите получават всеки месец една и съща цена за продукцията си. През следващите 3 години за тях са заделени 1,75 млрд. канадски (1,37 млрд. щатски) долара субсидии, най-вече за компенсиране на разширения достъп на чуждестранни млечни продукти на вътрешния пазар.
От Асоциацията на млекопроизводителите в Канада отричат фермерите и преработващите предприятия да добавят палмово масло без знанието на потребителите.
Междувременно обаче канадският таблоид Le Journal de Montréal съобщи, че част от фермерите са използвали палмово масло като добвака във фуражите, с които хранят животните, като по този начин са променили свойствата на получения продукт. От Млечния отраслов съвет на провинция Квебек вече призоваха фермерите да се откажат от подобни практики.