Начало » Новини » Страната
28.02.2021 г.

Защо втвърдяването на маслото притесни потребителите в Канада

Прозрачността в сектора е недостатъчна на фона на големите субсидии
Защо втвърдяването на маслото притесни потребителите в Канада

„Защо в Канада стана по-трудно да си намажеш маслото на хляба?” – с този простичък въпрос в една от социалните мрежи започна скандалът в млечния бранш в Канада, съобщава британският вестник „Гардиън”. „Маслото стана по-твърдо, забелязах го при доста топлото време, но реших, че ми се е сторило”, написа професорът за политиките в снабдяването с храни Силвен Шарлебоа.

Тези негови думи обаче бързо се разпространиха в социалната мрежа и събраха много коментари и отзиви, в които хората потвърдиха наблюденията на професора – маслото в Канада се е променило. И потребителите започнаха да обвиняват производителите в добавяне на палмово масло, а въпросът вече се разглежда на държавно ниво.

Маслото в Канада е 2-3 пъти по-скъпо от това в САЩ и ние, купувачите, сме съгласни, обаче очакваме определено качество на продукта при такива цени. Сега хората с основание се интересуват какво точно се случва. Те се съмняват в прозрачността на млечния бранш в страната”, коментира Шарлебоа.

Според потребителите качеството на маслото може да се е променило заради повишаването на себестойността му и натиска откъм американския пазар.

Канадските данъкоплатци имат основания за недоволство, тъй като на практика издържат млечния сектор в страната. Производството на мляко, масло и сирене в Канада е строго контролирано чрез управлението на доставките – сложна система от ограничения и мита, която да откаже вносителите на тези продукти и да държи стабилни цените на вътрешния пазар. Освен това чрез тази система фермерите получават всеки месец една и съща цена за продукцията си. През следващите 3 години за тях са заделени 1,75 млрд. канадски  (1,37 млрд. щатски) долара субсидии, най-вече за компенсиране на разширения достъп на чуждестранни млечни продукти на вътрешния пазар.

От Асоциацията на млекопроизводителите в Канада отричат фермерите и преработващите предприятия да добавят палмово масло без знанието на потребителите.

Междувременно обаче канадският таблоид Le Journal de Montréal съобщи, че част от фермерите са използвали палмово масло като добвака във фуражите, с които хранят животните, като по този начин са променили свойствата на получения продукт. От Млечния отраслов съвет на провинция Квебек вече призоваха фермерите да се откажат от подобни практики.

Защо втвърдяването на маслото притесни потребителите в Канада
6743
 

Последни материали
Виж
ДФЗ преведе 3 млн. лева на памукопроизводителите за Кампания 2024
До 9 юни ДФЗ ще изплати финансовата помощ
Още ден се заявява подпомагане за зимни пръскания в овощните градини
Реално с9траната ни не прилага правото на ЕС
Канонада от съдебни искове на Еврокомисията срещу България
Становища срещу промени в две наредби
От WWF алармират за опасност от застрояване на една пета от горите
Позиция
Copa и Cogeca приветстват визията на Европарламента за ОСП след 2027 г.
През 2024 година
С милиарди евро се е увеличал вноса в ЕС на селскостопански продукти от Украйна
Свързани материали
Виж
Канада увеличи значително износа на маслодайни култури през сезона
Китай разследва дъмпинг с канадска рапица, фютчърсите реагираха
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
През първите 41 седмици от настоящия сезон спрямо миналия
Износът на зърно и рапица от Канада се срина с изключение на меката пшеница
Доставките за чужбина на твърда пшеница ечемик обаче отчитат значителен спад
Канада вдигна износа на мека пшеница с близо 10 на сто
Тайтън Машинъри България става официален вносител на Petro Canada за България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини