Последните студове притесниха много от земеделците, тъй като се наблюдава пожълтяване и дори покафеняване на посевите, съобщи електронното издание Про Нюз Добрич. „На този етап няма голямо основание за притеснения. Нека да се затопли времето, и тогава ще видим дали има някакви поражения, но мисля, че за област Добрич няма да имаме. Около седмица, седмица и половина, след като се затопли, ще започне да излиза нова зелена маса. Ако не е засегнат възелът на братене, растенията ще се възстановят“, коментира проф. Иван Киряков, ръководител на отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево.
Изследвания в лабораториите на института показвали, че дори при минус 18 градуса сортовете, които имат висока студоустойчивост, имат първоначално подобна реакция, но после започват да зеленеят. Няма засягане на братя, няма засягане на централното стъбло, стига възелът на братене да не е бил на малка дълбочина и да не е имало сняг, посочи Киряков.
По думите му в момента посевите в Добруджа жълтеят в по-малка или по-голяма степен заради ниските температури, която ги удариха преди десетина дни, след като имаше по-продължително затопляне. „В някои полета може и да има измръзване – зависи от дълбочината на сеитбата, зависи дали е имало поне малко сняг, защото даже половин сантиметър сняг променя нещата – там, където няма, растението изглежда прегоряло, но под повърхността на почвата може да е здраво, т.е не е замръзнал възелът. Това обаче ще стане ясно, когато средно денонощните температури станат 7-8 градуса и когато пшеницата започне да влиза във вегетация“, обясни професорът.
Торенето трябва да започне в началото на вегетацията – 10-15 март, когато пшеницата ще има най-голяма нужда от подхранване, съветва той. Миналата година земеделците не се съобразиха със засушаването в Добруджа, когато ториха, но тази година ситуацията е различна.