Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
23.02.2021 г.

Картофите и доматите в Русия поскъпват значително

Понижаване на цените може да се очаква чак с появата на новата реколта
Картофите и доматите в Русия поскъпват значително

През първите 5 седмици на 2021 г. средната цена на картофите в Русия се повиши с 40% спрямо същия период на миналата година до 30,9 рубли (42 цента) за килограм, съобщи вестник РБК, като се позова на данни на руската Федерална служба за държавна статистика (Росстат). За същия период морковите са поскъпнали с 34% до 37 рубли за килограм, доматите – с 20% до 173,6 рубли (2,35 долара), краставиците – с 16% до 175,4 рубли, а кромидът – с 10% до 27,8 рубли за килограм.

Секретарят на Картофеният съюз на Русия Татяна Губина посочи, че заради рекордната реколта през 2019 г. цената на едро на картофите през януари 2020 г. бе 10 рубли за килограм и той се продаваше почти на нивото на себестойността си, докато през тази година е поскъпнал заради по-голямото търсене в сравнение с предлагането. От министерството на селското стопанство на Русия пък отбелязаха, че през миналата година реколтата от зеленчука е намаляла с 11,3% в сравнение с 2019 г., а освен това делът на дребните картофи е нараснал. При ожесточената конкуренция между търговците на дребно цената на едрите картофи се е повишила значително. От министерството прогнозират, че картофите ще започнат да поевтиняват едва през юни, когато на пазара ще се появи новата реколта.

Колкото до доматите, причините за поскъпването са основно в ограниченията върху вноса и почти мъртвият сезон за производството им в Русия, дори в парникови условия. Още през декември електронното издание АПК-Информ съобщи, че редица вносители на домати в Русия от Мароко ще спрат доставките заради риска от откриване на Pepino mosaic virus (PepMV) в тяхната продукция, което ги задължава да я транспортират обратно или да я унищожават на място. Практиката тогава сочеше, че в половината партиди с вносни домати от Мароко, проверени от руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзо), се открива посоченият вирус. В крайна сметка това само оскъпяваше вносната продукция, тъй като доставчиците разхвърляха разходите за унищожените партиди върху допуснатите до руския пазар. „Заради блокирането на вноса на тези партиди и съответно свитото предлагане цените за потребителите ще се увеличат в пъти и доматите от обичаен продукт в потребителската кошница ще се превърнат в деликатесен. От тази ситуация ще спечелят само руските производители”, коментира тогава Татяна Назарова, представител на марокански доставчик и експерт за пазара на плодове и зеленчуци в Русия. Назарова се оказва почти права, тъй като от средата на декември до началото на февруари цената на доматите се е повишила с близо 60%.

Проблемът с доматите от Мароко не е единственото ограничение върху вноса. Въпреки увеличаването на квотата за внос на домати от Турция с поредните 50 хил. тона, още през декември Россельхознадзор забрани вноса на домати от турските провинции Анталия и Измир и на домати и чушки от арменската Армавирска област и заради откриване на същия вирус във внасяни в Русия партиди.

Картофите и доматите в Русия поскъпват значително
16039
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини