Начало » Новини » Страната
17.02.2021 г.

Хазната отново пуска 30 милиона лева за общините

Решения на Министерския съвет
Хазната отново пуска 30 милиона лева за общините

На днешното си заседание кабинетът е гласувал нови 30 милиона лева, които общините ще получат за различни инфраструктурни проекти. Средствата се превеждат по бюджетите на 17 общини, след като миналата седмица подобен транш имаше за други осем кметства, така че датата 4 април обнадеждава общинските съвети. От общия ресурс 20 милиона лева отиват за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия за общините Сандански, Симитли, Варна, Дългопол, Трън, Левски, Гулянци, Иваново, Девин, Златоград и Неделино, а 10 милиона лева са одобрени по бюджетите на общините Благоевград, Свищов, Брезник, Перник, Радомир, Трън и Опан.

Преди седмица се гласуваха средства на 8 общини

За реконструкция на спортна зала „Септември“ в Свищов правителството предоставя 1,6 млн. лв. Пред министрите кметът на общината Генчо Генчев уточни, че залата не функционира от две години, а след ремонта ще стане използваема. 

За проектиране и изграждане на улица и пътна връзка към индустриалната зона „Перник“ в едноименния град Министерският съвет е гласувал 2,3 млн. лв. на общината. Кметът Станислав Владимиров е информирал, че с тях ще се изгради довеждаща инфраструктура към индустриалната зона. „Това ще помогне за привличането на инвестиции в общината“, допълни Владимиров.

По бюджета на община Брезник се отпускат 246 хил. лв. за покупка на ново оборудване и обзавеждане на читалище „Просвещение-1870“. Средствата ще се използват за вътрешен ремонт, така че сградата да може отново да се ползва за важни мероприятия, е посочил кметът Васил Узунов. 

За Радомир се дават 2,1 млн. лв. за реконструкция и рехабилитация на водопроводна мрежа в общината. Кметът Пламен Алексиев подчертал, че така за първи път ще бъде извършенареконструкция и ремонт на ВиК мрежата.

За реконструкция на довеждащия за град Трън водопровод се отпускат 2,2 млн. лв. Освен това за аварийно възстановяване и реконструкция на моста при квартал „Мурговица“ и за изграждане на подпорни стени на реко Ерма се предоставят 1 790 137 лв. по бюджета на общината. Кметът Цветислава Цветкова изтъкна, че помощта е от изключително значение, тъй като през януари подпорните стени на реката са били напълно разрушени.

Кметът на Опан Генчо Колев е съобщил, че с отпуснатите 600 000 лева ще се подобрят пътищата в общината.

По бюджета на община Сандански се предоставят 910 902 лева за подпорни стени на улици в регулацията на с. Левуново. Кметът Атанас Стоянов поясни, че със средствата ще се облагороди централната част на селото, от където минава дерето.

В община Симитли за почистване на централно градско дере и реконструкция на десния бряг по ул. “Васил Левски“ и за реконструкция на подпорна стена на ул. „Христо Смирненски“ се одобряват общо 1 730 183 лева. Кметът Апостол Апостолов подчертава, че с поредната финансова помощ  правителството доказва, че подпомага всички общини, независимо от партийната принадлежност на кметовете.

По бюджета на община Варна се предоставят 5 775 000 лева. Средствата ще се използват за изграждане на Буна „Минерален басейн-крило Юг Малък плаж” в акваторията на Черно море при курортния комплекс „Св. Св. Константин и Елена“. Зам.-кметът Пейчо Пейчев обясни, че проектът е свързан с брегоукрепването на един от най-старите курорти. „Разширяваме и морските плажове, което е изключително важно за Варна като морски град“, допълни той.

По бюджета на община Дългопол се отпускат 540 972 лв. за ревизия и възстановителни работи на западното и централното дере и за ремонт на отводнителния канал на жп прелез. Кметът Георги Георгиев подчерта, че средствата ще подпомогнат възстановяването на дейности след наводненията в района.  

По бюджета на община Иваново се отпускат 307 200 лв. за укрепване на дере с прилежащи стръмни склонове в обхвата на с. Пиргово. Кметът Георги Миланов благодари за навременните и превантивни действия на правителството.

За община Златоград се заделят 84 216 лв., необходими за аварийно възстановяване на подпорна стена в село Долен. Кметът Мирослав Янчев благодари за поредната финансова подкрепа на правителството за общината, която ще допринесе и за развитието на туризма в региона.

За възстановяване на здравен дом в село Малчика в община Левски Министерският съвет отпусна 189 391 лв. За ремонт на част от ул. „Гоце Делчев“ в с. Шияково и прилежащите към нея подпорни стени се предоставят 563 447 лв. по бюджета на община Гулянци. 122 433 лв. правителството отпуска по бюджета на община Девин, които ще се използват за изграждане на подпорна стена за възстановяване на улица в с. Осиково. По бюджета на община Неделино се предоставят 43 547 лв. за подпорна стена и възстановяване на настилка на път. На днешното заседание се отпускат 1 милион лева за оборудване и обзавеждане на сградата в Благоевград, в която се помещават Камерна опера и Читалище „Вапцаров-1866“.

Хазната отново пуска 30 милиона лева за общините
4963
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
ДФЗ плати 4,2 млн. лева за нови инвестиции по Програмата за морско дело и рибарство
Eдин проект не е допуснат на следващ етап, а два проекта са оттеглени от кандидатите
90 проектни предложения минават на следващ етап за оценка по подмярка 7.2
Решения на Министерския съвет
Кабинетът отпусна нови 23 млн. лева за общинските проекти
Решения на Министерския съвет
След анализ ще се тръгне към финансова децентрализация на общините
Фонд „Земеделие”
Нови 36 проекта за улиците в селата са одобрени по ПРСР
Отчет на министъра пред общините
Законовите промени за Стратегическия план са готови за парламента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини