През периода 20 – 27 януари 2021 г. пазарът на агнешко месо в страната като цяло е спокоен. Само в Благоевград, Пазарджик и Пловдив се отчитат разнопосочни седмични ценови изменения констатират експерти на МЗХГ в последната седмична ценова справка.
По области, цените на едро на цяло агне остават в диапазона от 13,67 лв./кг в Сливен и Ямбол до 17,68 лв./кг във Варна, Добрич и Шумен. Само в Пазарджик и Пловдив е налице ценова промяна на седмична база, като продуктът поевтинява с по 1,8%. Това води до незначително понижение на средната цена на едро на цяло агне за страната с 0,1%, до 14,75 лв./кг.
Една необичайна болест при агнетата – вълноядие
В големите търговски вериги (ГТВ) не е регистрирано предлагане на цяло агне.
Най-ниски цени на дребно на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) се наблюдават в Смолян (13,00 лв./кг), а най-високи – в Благоевград (16,50 лв./кг). Вследствие на поскъпване на продукта в Благоевград с 3,1%, средната цена на дребно в ДТО за страната нараства с 0,2% на седмична база, до 14,16 лв./кг.
Средната цена на едро на цяло агне за страната е с 0,59 лв./кг по-висока от тази на дребно в по-малките магазини.