Начало » Новини » Света
31.01.2021 г.

Телените червеи в Бавария преминаха от картофи на царевица

В корените на зърнената култура има достатъчно влага дори в сухите ниви
Телените червеи в Бавария преминаха от картофи на царевица

На мнозина фермери в Долна Бавария 2020 г. поднесе неприятна изненада, след като телените червеи, които дотогава нанасяха щети на нивите с картофи, се пробваха и на царевицата, съобщава германското електронно издание Аgrarheute. „Не съм виждал нищо подобно преди 2020 г. Ако по-рано отчитахме щети от телените червеи най-вече по краищата на нивите, докъдето вредителите се добираха от съседните поляни или гори, през миналия сезон имах ниви, които бяха опустошени от телените червеи в средата. Сеитбообращението не оказа никакво въздействие в контрола върху телените червеи. Като цяло 15% от посевите с царевица бяха наред, останалите бяха поразени от телените червеи, при това понякога толкова тежко, че не си струваше да прибираме реколтата”, разказва фермерът Мартин Кронавитер.

Според Роберт Шнелхамер, директор на Управлението за храните, селското стопанство и горите в град Пасау, засега няма точни данни за степента на разпространение на вредителите. Шнелхамер очаква напълно пропаднали площи от около 500 хектара в района на Пасау. Засегнати са ниви с царевица както за фураж, така и за зърно. Ударът е тежък за фермерите, тъй като делът на царевицата в местното производство е голям.

В Бавария се срещат общо 5 различни бръмбара от семейство полски ковачи, чиито личинки са телените червеи. Най-тежки щети обаче нанася видът с 5-годишен цикъл на развитие, особено през 4-тата и 5-тата година от живота на вредителите. Женската снася по около 200 яйца годишно. Полските ковачи предпочитат влажни места с достатъчно органични вещества за изхранването на личинките. Поради това ливадите и особено детелината като част от сеитбообращението подпомагат разпространението на телените червеи. Кронвитер изтъква, че екологичните изисквания очевидно също допринасят за нарасналото разпространение на вредителите. Освен това заради климатичното затопляне все повече полски ковачи и телени червеи преживяват зимата, а високите температури им помагат да се придвижват все по на север. Предпочитат да обитават корените на царевицата, особено при суха почва, тъй като именно тези корени теглят активно влагата от почвата. По този начин на личинките е осигурена и храна, и вода.

Фермерите търсят активно решение на проблема, тъй като в Германия са забранени някои инсектициди с частично действие срещу телените червеи като Мезурол и Сонидо, докато достъпните Форс и Акселерон не подействаха в достатъчна степен срещу личинкитен а полските ковачи през миналата година.

Според Шнелхамер биофумигацията, т. е. включването на зеленчуците от семейство кръстоцветни, изобщо няма ефект върху телените червеи. По-добър е ефектът от обработката на почвата, като през последните години някои от фермерите в региона отново се върнаха към плуговете. Въпреки това животновъдните стопанства често не използват оранта в интензивното сеитбообращение, което включва царевица и детелина, за да избегнат ерозията на почвите.

Практиците потвърждават, че калциевият цианамид помага срещу телените червеи, като този тор дава страничен защитен ефект от 30 до 50%. При изпитания на Селскостопанската камара на Горна Австрия калциевият цианамид показва резултати, съвсем малко по-слаби от химическите препарати. Затова някои фермери го използват за превенция в нивите с царевица, за да контролират по някакъв начин популацията от телени червеи.

Фермерите обаче са категорични, че остава нуждата от допълнителни изследвания за начините на борба с тези вредители.

Телените червеи в Бавария преминаха от картофи на царевица
11304
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Партньорство
Малкият бизнес от Бавария има интерес за партньорства в България
Той ще осигури производство на 8000 трактора годишно
Новият производствен център DEUTZ-FAHR LAND ще бъде готов през 2016 г
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини