Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.01.2021 г.

Розовият домат, който спечели доверието на българските производители

По данни на Синджента, през 2020 г. една пета от площите, засети с оранжериен розов домат са били със сорта Манекро
Розовият домат, който спечели доверието на българските производители

Изминалата 2020 г. постави българските производители пред много трудности. Освен обичайната конкуренция от вносна продукция на по-ниска цена, но невинаги с нужното качество, те се изправиха и пред прогресивен спад в наличието на свободна работна ръка и все по-осезаемо повишаване на производствените разходи. Предизвикателствата бяха стимул да потърсят иновативни и устойчиви решения, които гарантират оптимален добив и възвращаемост на нарастващите разходи.

В помощ на земеделците бе създаден хибридният сорт розов домат Манекро, който само в първата година на пазара стана предпочитан избор за оранжерийно производство. По данни на  Синджента, през 2020 г. около 1/5 от оранжерийните площи с розови домати в България са засети с Манекро. Това се дължи на отличното му представяне в топло време, което прави сорта много подходящ за отглеждане и като втора култура.

Българските производители, избрали иновативния хибрид през миналата година, отчитат един от най-добрите си добиви през летния сезон, като отбелязват, че реколтата е била с особено добро качество. Търговците пък от своя страна са позитивно впечатлени от трайността на продукта и неговата устойчивост при транспортиране. Потребителите пък получават много по-добър вкус и аромат.

Манекро е представител на категорията висококачествени розови домати. Плодовете му са с предпочитания на пазара размер и средно тегло около 300 г, многокамерни, сочни и с апетитен аромат. Подходящи са както за първа, така и за втора култура. Голям позитив е това, че са устойчиви и растат отлично и при неочаквано високи за летния сезон температури. Специфично предимство на този сорт е, че за разлика от много други сортове и хибриди розови домати, плодовете в горната част на растението остават със същите, напълно идентични размери. Това повишава рентабилността при отглеждането на този хибрид, а на търговците гарантира добър вид на цялата продукция, доставена до техните обекти.

Едно от основните предизвикателства пред производителите на домати е справянето с редица болести и неприятели, които атакуват реколтата с все по-голяма честота и интензитет. Затова  от важно значение в селекцията на домати е и наборът от устойчивости, които да дадат сигурност на производителите. Като представител на най-новото поколение от селекцията домати на Синджента, Манекро е снабден с широк такъв набор, често срещан при отглеждането на розови домати. Сред тях са обикновена тютюнева мозайка, фузарийно овяхване и фузариум на корена, вертицилийно увяхване, стрийк, листна плесен и жълто листно завиване. Производителите посочват Манекро като отличен вариант за справяне с проблема „калциев дефицит“, често срещан през лятото, особено при производството на розови домати. Благодарение на силното си растение, Манекро в много по-добра степен усвоява калция и се предпазва от появата на върхово гниене.

Положителната оценка от производителите е особено важна за развитието на новия хибриден сорт. Някои от тях са Мария Тончева от Минерални бани, Александър Петров от Царева Поляна, Дамян Бялков от Бяла река и Сергей Юлиянов от Летница. Те отчитат отлични резултати и планират да отглеждат хибрида и през 2021 година. Те са впечатлени, че плодовете запазват едрината си от първата до последната китка.   

Манекро наистина е доказателство, че в България има качествено, модерно и иновативно производство на зеленчуци, а създателите на хибридния сорт розов домат от Синджента се стремят да подпомагат всяка стъпка от този процес.  

Розовият домат, който спечели доверието на българските производители
14288
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини