Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.01.2021 г.

Специалните домати – кои са те и как да ги консумираме

Български фермери вече успешно отглеждат домати от вида Бейби Плъм
Специалните домати – кои са те и как да ги консумираме

Всеки от нас познава традиционните видове домати. Знаем ли  обаче кои са специалните сортове, какви са техните качества и какво е най-подходящо да си приготвим с тях? България е в крак със световните тенденции в консумацията на домати, а отскоро и с производството на специални домати. У нас вече расте популярността на доматите с мини размер, с необичаен цвят или форма. Предлагането на пазара е по-разнообразно от всякога, затова е хубаво да се ориентираме по-добре и да знаем как да консумираме различните домати.  

Едно от най-разнообразните семейства специални домати е това на чери доматите. При тях асортиментът е доста голям. Предлагат се червени, оранжеви, жълти, както и други цветови разновидности, вариращи от нюанси на лилаво до златисто-кафяво. Формите им са кръгли или продълговати, а малкият им размер им дава повече варианти за консумация.

Български фермери вече успешно отглеждат домати от вида Бейби Плъм – мини доматчета с продълговата форма, наподобяваща слива. Един от новаторите е Александър Петров, който отглежда такива домати в Царева поляна, област Хасково. Най-популярен до момента сред Бейби Плъм доматите е сортът Суител –  хрупкави малки червени домати с балансиран вкус и тънка обвивка. Те са подходящи за добавка в салати и сосове за паста, както и за приготвяне на коктейлни хапки и тапас. Други представители на вида Бейби Плъм са Бамано и Иворино. Бамано ще познаете по оранжевия цвят и по-сладкия вкус, а Иворино са месести, продълговати сладки жълти мини доматчета. Българският производител споделя за основното предимство на тези домати – това, че се берат добре узрели, затова в търговските вериги тези домати са по-свежи и с по-добър вкус.

Всички видове чери домати са предпочитани заради мини размера им и заради това са се превърнали в един от най-популярните продукти за здравословен снекинг – малко похапване между основните хранения през деня. Това ги прави особено любими на децата, които могат да ги консумират на една хапка вкъщи, в колата, на обяд в училище или по време на излет сред природата например. Затова и родителите ги избират като здравословна алтернатива – нещо като здравословен природен „бонбон“. Привлекателен вариант е да направите за децата микс от червени, оранжеви и жълти мини доматчета в кутията за обяд, така ще бъдат още по-атрактивни за тях. Родителите също все по-често се възползват от този здравословен снек вариант докато са в офиса, за да не прегладняват и да не посягат към вредна храна.

Към снек доматите обаче има и по-високи очаквания за вкусови качества и аромат, тъй като се консумират самостоятелно, а не в салата, която може да се овкуси допълнително.

Също така, заради удобството на мини размера си, чери доматите често се ползват за изработка на всякакви видове апетитни коктейлни хапки, както и за нанизване на зеленчукови или месно-зеленчукови шишчета. Затова, ако очаквате гости, не пропускайте да вземете от малките доматчета. А пък ако ви останат, винаги можете да ги добавите в зелените салати – през зимния сезон чери доматите обикновено са по-вкусни и ароматни от традиционните, които се предлагат.  

Специални домати обаче не означава непременно домати с малък размер. Отличителен представител на специалните сортове е доматът Кумато. Той е със средно голям размер, диаметър около 5-6 см (предлага се и в мини размер), а цветът му варира в нюанси на тъмно зелено и тъмно червено до златисто кафяво. Този домат предлага необичайно кулинарно изживяване, придава специален и изискан вид на всяко ястие. Кумато има по-интензивен вкус и е по-сладък от повечето домати, въпреки цвета – това се дължи на строго контролираните оптимални условия на отглеждане. Тези домати имат естествено по-високо съдържание на фруктоза в сравнение с традиционните домати, което ги прави по-сладки на вкус. С Кумато може да приготвите салата, но също толкова добра идея е да го гриловате, да го печете с месо или сирена или пък да го нарежете натурален в сандвич.    

Независимо кои от специалните домати изберете обаче, е важно да спазвате един основен съвет – не ги слагайте в хладилник. При съхранение в хладилник, доматите губят част от аромата си.

За Syngenta в България

В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. фирмата основа своя собствена организация в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

От 1 януари 2014г. Синджента България ЕООД e част от новосъздадената търговска единица – Синджента Балкани, състояща се от България, Сърбия, Македония и Черна гора, с ръководител Детелин Куцаров. Тази структурна промяна е отговор на необходимостта от повече фокус върху бързо растящите пазари в България и Сърбия. 

Специалните домати – кои са те и как да ги консумираме
16317
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини