Начало » Новини » Коментари
04.01.2021 г.

Две от временно признатите фермерски организации отпадат от регистрация

Проектонаредба, по която тече обсъждане
Две от временно признатите фермерски организации отпадат от регистрация

sinor

През миналата година две от временно признатите групи и организации на производителите на плодове и зеленчуци не са депозирали в срок документите си за временно признаване от министеството на земеделието, което означава, че те ще отпаднат. Това съобщиха за Синор.бг от ведомството във връзка с промени в наредбата за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации и за условията и реда за одобряване и изменение на одобрените оперативни програми, по които тече обсъждане до 18 януари тази година.

Според корекции в европейския регламент, който отменя прилагането на преходната мярка за специфично подпомагане на групи производители в сектор плодове и зеленчуци, отпада възможността за временно признаване на групи производители в този сектор. В съответствие с това проектът на Наредба съдържа преходна разпоредба, която урежда оттегляне на признаването на групи производители, на които е изтекло свидетелството за признаване и които са временно признати, съгласно Регламента.

От всички временно признати групи на производители на плодове и зеленчуци има само две, на които към днешна дата е изтекло свидетелството за временно признаване, съобщиха за Синор.бг от ведомството. Причината е, че те не са подали заявление преди да изтече срокът за временното им признаване.

В мотивите към поредните промени в наредбата се казва още, че към настоящия момент всички групи производители, сключили договор за финансово подпомагане с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФ „Земеделие“), са изпълнили плановете си за признаване и са признати като организации на производители в нормативно установения срок и са в етап на мониторинг. Съгласно получено уведомление от фонд „Земеделие“ всички подадени заявки за плащане са обработени и през месец май е извършено последното плащане на финансовата помощ по схема „Групи производители“.

Групите производители, които не са спазили изискванията на европейското и национално законодателство и не са признати като организации, подлежат на оттегляне на признаването им със заповед на министъра на земеделието, храните и на заличаване вписването на групата от електронния регистър. От ведомството обаче не уточниха какъв е окончателният брой групи и организации, фигуриращи в регистрите им.

Ситуацията с признаването преди две години

Съгласно европейското и национално законодателство вече не съществува възможност за временно признаване на групи производители на плодове и зеленчуци. Групите, които са имали желание да бъдат признати като организации, са подали заявления в регламентирания срок. Тези, които не са го направили, вече не са в статут на временно признати групи на производители след изтичане на преходния период, посочиха още от ведомството. Ще припомним, че в края на 2018 година всички признати организации, не само в сектора на плодовете и зеленчуците, бяха едва 38.

Две от временно признатите фермерски организации отпадат от регистрация
11775
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Общо събрание
Попълнения в управителния съвет на фермерския съюз
КОПА – КОДЖЕКА
Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини