Начало » Новини » Света
31.12.2020 г.

Великобритания и Турция подписаха споразумение за свободна търговия

Всички селскостопански стоки няма да се облагат с мита при внос
Великобритания и Турция подписаха споразумение за свободна търговия

Великобритания и Турция подписаха историческо споразумение за свободна търговия, което влиза в сила още на 1 януари 2021 г., съобщи „Анадолската агенция”. „Това е исторически ден за турско-британските взаимоотношения. Правим първата стъпка към бъдещото задълбочаване на нашите връзки, като същевременно запазваме 25-годишните натрупвания от Митническия съюз”, заяви министърът на търговията на Турция Рухсар Пекджан в реч на вирутиалната церемония по подписването на споразумението в столицата на страната Анкара, визирайки сключения митнически съюз с Европейския съюз през 1995 г., който Великобритания напуска през тази седмица.

Европейският съвет на министрите с важни преговори по БРЕКЗИТ и климатичните промени

В изявление след подписването британското правителство обяви, че сделката обхваща търговски потоци за над 18 млн. паунда (24,3 млрд. долара по текущия курс – бел. ред.) „Двете страни се ангажираха да работят за още по-амбициозно споразумение за свободна търговия в бъдеще, което ще надхвърли настоящата сделка”, се посочва в документа.

Според Пекджан споразумението за свободна търговия премахва всякакви неясноти в търговската структура между двете страни. Тя уточни, че без подписването му около 75% от турския внос във Великобритания щеше да подлежи на обмитяване, водещо до допълнителни разходи от 2,4 млрд. долара годишно. „Постигнахме безмитно споразумение, както и бе планирано, което включва всички промишлени и селскостопански стоки”, изтъкна турският министър.

Тя припомни, че през 2019 г. износът на Турция за Великобритания, която за нея е втори по големина външен пазар, е достигнал 11,3 млрд. долара, докато вносът е бил за 5,6 млрд. долара. По нейни данни през първите 11 месеца на тази година търговията между двете страни е на стойност 15,1 млрд. долара.

Пекджан подчерта също, че Турция се стреми към разширяването на споразумението в области като инвестициите и услугите. Британските инвестиции в Турция са за около 11,6 млрд. долара, отбеляза тя. „Надявам се, че споразумението ще се отрази положително на двустранните инвестиции. Ще обсъдим как можем да подобрим условията и за навлизане на пазара на селскостопански продукти”, добави турският министър.

На свой ред нейната британска колежка Лиз Тръс заяви, че договорът полага основите на едни по-амбициозни търговски отношения между Великобритания и Турция в близкото бъдеще. „Споразумението е част от плана ни да поставим Обединеното кралстов в центъра на мрежа от съвременни споразумения с динамично развиващи се икономики”, отбеляза Тръс, като уточни, че е налице по-голям търговски потенциал в области като финансите и биотехнологиите. „В този смисъл смятам, че като търговски партньори при селскостопанските продукти, превозните средства и други сектори ние можем много по-бързо да наберем значителна инерция в областта на услугите и търговията с технологии”, коментира тя.

Британският министър е убедена, че нейните сънародници ще могат да купуват висококачествени продукти, произведени в Турция, включително бяла техника. „Освен това за потребителите ще има голяма полза да купуват прилични селскостопански продукти на прилични цени”, добави тя.

Тръс припомни, че през последните 2 години в рамките на подготовката за напускането на ЕС Великобритания е сключила споразумения с 62 държави и самия ЕС, търговията с които възлиза на 885 млрд. паунда. „Ние не само ускоряваме търговията, но имаме за цел и да растем. Днес отваряме нова страница в сътрудничеството между Турция и Великобритания”, категорична бе тя. 

Великобритания и Турция подписаха споразумение за свободна търговия
12134
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Младите животни намаляват при стабилизиране на свинете за разплод
Поголовието от свине във Великобритания намаля с над 10 на сто за година
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Спад е отчетен и при ечемика и овеса
Реколтата от пшеница във Великобритания намаля с 10 на сто
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Заради влажното време
С близо 3 процента спада производството на мляко във Великобритания през октомври
Той е десетият на ветровития пост от 2010 година насам
Британският министър на здравеопазването пое земеделското министерство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини