Начало » Новини » Коментари
02.12.2020 г.

Субсидиите за мярка 10 се режат, ако пасищата от НАТУРА са в национални паркове

Мониторингов комитет на ПРСР
Субсидиите за мярка 10 се режат, ако пасищата от НАТУРА са в национални паркове

sinor

С последните промени в Програмата за развитие на селските райони, които ще бъдат приети на предстоящия мониторингов комитет, се приемат две нови корекции в подпомагането, които изключват субсидирането. Става въпрос за мярка 10 „Агроекология и климат“, където при условията за допустимост по направление „Възстановяване и поддържане на земите с висока природна стойност (ВПС 1)“ от обхвата на мярката се изключват постоянно затревените площи в зоните от Натура 2000, които са с влезли в сила заповеди за тяхното обявяване е са в рамките на националните паркове и резервати.

В тази връзка всички фемери, които досега са получавали подпомагане за подобни площи, са длъжни да приспособят ангажиментите си след тяхното отпадане. В случай, че площи от ангажимента на земеделския стопанин бъдат изключени от обхвата поради влезли в сила заповеди за обявяване на зони по Натура 2000,  ангажиментът може да се прекрати, като няма да се изисква възстановяване на полученото финансово подпомагане по направлението, се посочва в решението.

С предложените текстове се предоставя право на бенефициентите да продължат изпълнението на ангажиментите само с площи от ангажимента, които не са изключени от обхвата  на мярката, или ако не са съгласни, да им бъдат прекратени ангажиментите, без да се изисква възстановяване на получените финансови средства.

При промяна на статута на пасищата в НАТУРА също се режат субсидии

Към настоящия момент Министерство на околната среда и водите, в съответствие с процедурата за обнародване на заповеди за зони от мрежата Натура представя за обществено обсъждане зони по Директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Част от новите зони вече са обнародвани, друга част са в процес на публично обсъждане, останалата част се очаква да влязат в сила до март месец 2021 г., припомнят от министерството на земеделието.

Едно от задълженията на бенефициентите по направлението е да изпълняват дейностите на поне 90 % от одобрената площ. Идентично е изискването и при удължаване с една или две години на ангажиментите.

След обнародване на новите заповеди земеделските стопани няма да могат да продължат да заявяват тези площи по направлението. В резултат на това фонд „Земеделие може да прекрати ангажиментите. В някои случаи е възможно една част от площта на ангажимента да бъде изключена от обхвата на мярката, а друга част да попада в допустимите за подпомагане площи, като земеделският стопанин може да продължи изпълнение на дейности по направлението с отговарящите на условията за допустимост площи.

Другата промяна в мярка 10 е свързана с направлението „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм), където се въвежда задължение животните да бъдат придружавани от пастир или ако стадото се пази само от кучета, то се въвежда изискване на тях да им се поставят спъвачки, за да не нападат преминаващи хора.

Тази промяна се въвежда по предложение на екоминистерството и директорите на Националните паркове, които са сигнализирали за безпризорни кучета, които се намират извън определените за паша райони. В някои случаи използваните кучета са по-агресивни и без средства за ограничаване на движението им е налице риск от възникване на инциденти с преминаващи в района хора и животни. С въвеждането на тези задължения, в по-голяма степен ще се допринесе за поддържане разнообразието на екосистемите и защита на дивата природа и опазване и поддържане на биологичното разнообразие в екосистемите на Националните паркове, се посочва още в мотивите за новите предложения.

Субсидиите за мярка 10 се режат, ако пасищата от НАТУРА са в национални паркове
28274
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини