Начало » Новини » Коментари
23.11.2020 г.

Администрацията е в болнични, директните плащания може да се забавят

Извънредна ситуация
Администрацията е в болнични, директните плащания може да се забавят

sinor

Спомняте ли си, че на 16 октомври фонд „Земеделие” не успя да преведе обезщетенията на част от производителите на плодове и зеленчуци, които са кандидатствали по подмярката COVID-1 не чрез схемите за директни плащания, а чрез подмярка 6,1 на ПРСР. Въпреки обещанията, че средствата ще бъдат платени до 16 ноември, и досега земеделците не са получили и лев.

Но този път причината е обективна - заради корона вируса и началото на грипната епидемия администрацията във фонд „Земеделие” масово е в болнични и поради силно намаления състав се работи изключително трудно - с почти петкратно по-малко експерти. Затова и компенсацията за COVID 1 едва ли ще бъде преведена и в края на ноември.

Вярно е, че неполучилите обезщетения са само един процент от всички производители на плодове и зеленчуци, които очакваха компенсациите заради корона кризата, както преди време обясни изпълнителният директор на фонд Васил Грудев. Но при създалата се ситуация е много съмнително дали администрацията ще успее да преведе и останалите обещани средства от схемите за директни плащания за 2020 година. От фонд "Земеделие" все пак отговориха, че няма опасност от забавяне на директните плащания, тъй като проверките там се правят автоматично.

Според прогнозния (индикативен) график за предстоящите преводи по всички схеми и мерки за директни плащания от Кампания 2020 плюс държавните помощи остава да бъдат преведени следните плащания - в периода между 20 и 30 ноември се очаква фонд „Земеделие” да преведа средствата за намален акциз върху газьола. А за началото на декември са насрочени плащанията по схемите за обвързано подпомагане в сектор "Животновъдство".

Най-очакваните плащания - по схемата за единно плащане на площ (СЕПП) би трябвало да бъдат наредени по сметките на стопаните на 16 декември 2020 г., но е възможно да се забавят, тъй като едва миналата седмица започнаха кръстосаните проверки на място.

Субсидиите по мярка 13 "Плащания за райони с природни или други специфични ограничения" (НР1/НР2/НР3) би трябвало да се преведат в периода 10-20 декември 2020 г., но и там не е ясно как ще се променят сроковете. Очевидно ситуацията е извънредна и стопаните ще проявят разбиране към проблема. Пожелаваме здраве на всички, засегнати от тази коваврна болест.

Администрацията е в болнични, директните плащания може да се забавят
30308
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини