Начало » Новини » Страната
16.11.2020 г.

Нови два проекта за биоразнообразието ще се изпълняват по европрограмата LIFE

Опазване на природата
Нови два проекта за биоразнообразието ще се изпълняват по европрограмата LIFE

sinor

Европейската комисия е одобрила нови три проекта за България по програмата LIFE, два от които са в областта на биоразнообразието и един – за опазване на околната среда. Одобрените проекти са по поканата за представяне на предложения в рамките на програмата LIFE 2019. Списъкът на проектите се актуализира с подписването на нови споразумения за предоставяне на безвъзмездни средства, очаква се той да бъде завършен до края на декември 2020 г., припомниха от пресцентъра на ЕК.

За България проектите са два – „Подобряване на условията за видовете птици и ключовите местообитания около Поморийското езеро (LIFE for Pomorie Lagoon)”и „Повторно създаване и възстановяване на приоритетни горски местообитания”.

Първият проект е свързан със създаване на по-добри условия за видовете птици и ключовите местообитания около Поморийското езеро (LIFE for Pomorie Lagoon) В района около Поморийското езеро гнездят много видове птици, като по данни на BirdLife International 91 от тях са от европейско природозащитно значение. Тази крайбрежна лагуна е дом и на редица защитени местообитания. Влошеното състояние на тези обекти обаче е причина за стартирането на проект по програмата LIFE, чиято цел е да се постигне обрат в неблагоприятната тенденция чрез редица мерки за опазване, включително изграждане на изкуствен остров (който може да служи като ключово място за размножаване), подобряване на защитата от наводнения и възстановяване на обходните канали, за да се увеличи циркулацията на водата.

Проектът включва създаване и възстановяване на приоритетни горски местообитания в Североизточна България (LIFE IASHAB) Приоритетните горски местообитания в Североизточна България, посочени в приложение 1 към Директивата на ЕС за местообитанията, са застрашени вследствие на разпространението на инвазивни и чуждоземни видове и поради нарастващия натиск от страна на селското стопанство. Целта на проекта по програмата LIFE е тези заплахи да бъдат отстранени чрез планиране на програма за ликвидиране на инвазивните чужди видове и за повторно създаване и възстановяване на местообитания, като също така се подпомогне актуализирането на националните политики в областта на горското стопанство чрез данни от мониторинг и анализ. В рамките на проекта ще бъдат осъществени и редица дейности, с които да се осигури обществена подкрепа за действията по опазване и да се насърчи прилагането на подобни действия в други региони.

Вторият проект включва възстановяване на популациите на белошипа ветрушка в източната част на Балканския полуостров (LIFE for Lesser Kestrel) .Проектът има за цел да се прекрати влошаването на състоянието на популациите на белошипа ветрушка в Гърция и България. Той ще се основава на предишни инициативи по програмата LIFE и ще подпомага дейностите на центъра за размножаване в плен в България, като сравнява ефективността на различните методи за освобождаване. Целта е да се увеличи броят на размножаващите се двойки, да се подпомогне повторното колонизиране на региона с белошипа ветрушка и посредством сателитна телеметрия да се установят връзките между колониите. Проектът също така е насочен към откриването и поддържането на нови колонии на тази граблива птица.

Нови два проекта за биоразнообразието ще се изпълняват по европрограмата LIFE
7257
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
ДФЗ с важна новина за процедурите по ПМС 160
ДФЗ изплати над 3 млн. лева по рибарската програма 2014-2020 г. през февруари
Плюс план за действие за над 140 милиона евро до 2030 година
Хърватия ще развива млечния сектор с програма за близо 600 милиона евро
51 бенефициери получиха близо 2 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.
Годишната програма на браншовия съюз
Преработвателите на зеленчуци с активна кампания за привличане на кадри през 2024 г.
ДФЗ
От 8 до 22 февруари се отваря нов прием по пчеларската програма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини