Начало » Новини » Страната
27.10.2020 г.

Здравна книжка за всеки доставчик на храни, поръчана по интернет и доставена с мотопеди или мотори

Нормативни промени
Здравна книжка за всеки доставчик на храни, поръчана по интернет и доставена с мотопеди или мотори

sinor

Поредната наредба, свързана с новия закон за храните, е качена за обсъждане на страницата на министерството на земеделието и по нея се приемат предложения до 9 ноември. Става въпрос за Наредбата за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние, каквито са доставките по интернет.

За да осъществявате подобни доставки, задължително трябва да се регистрирате по член 61 от Закона за храните, като сте длъжни да спазвате изискванията на още два закона - за управление на агрохранителната веригаи, за защита на потребителите и актовете по прилагането им.

При извършване на търговия с храни от разстояние може да се използват и мотоциклети, мотопеди, индивидуални електрически превозни средства и велосипеди, но при спазване на определени изисквания - да са снабдени с контейнери, които отговарят на приложимите хигиенни изисквания на еврорегламент (ЕО) 852/2004 и които са идентифицирани, с цел осигуряване на проследимост; да имат обозначение с името или наименованието на фирмата- доставчик. При извършване на търговия с храни от разстояние се допуска доставяне на храни и без използване на превозни средства, примерно чрез ползване на куриерски услуги.

Според новата наредба куриерите задължително трябва да притежават здравна книжка, каквито са изискванията и към търговците на храни в магазините.

Доставчиците са длъжни да представят на клиентите пълна информация за храните, които се търгуват от разстояние - в съответствие с изискванията на чл. 14 от Регламент (ЕС) № 1169/2011, на Закона за храните и на подзаконовите актове по прилагането му. Производителите на храни по интернет са длъжни да предоставят на потребителите и информацията по чл. 4 от Закона за електронната търговия.

Контролът върху храните, предоставяни по електронен път отново се извършва от Българската агенция по безопасност на храните, която прави внезапни проверки и изследва качеството на доставките.

Служителите на БАБХ, осъществяващи официален контрол в областта на храните, вземат проби от храни, търгувани от разстояние, за целите на официалния контрол с цел проверка на съответствието им с приложимото право на Европейския съюз и българското законодателство.

Вземането на проби се извършва чрез поръчка през средството за комуникация от разстояние, като служителите се идентифицират и уведомяват бизнес оператора за целта на поръчката.

Служителят от БАБХ, взел пробите, съставя акт за вземане на проби в три екземпляра, от които един се съхранява от него, един заедно с пробата се представя в лабораторията, определена за осъществяване на официален контрол и един се връчва на бизнес оператора.

Пробите от храни, взети за извършване на лабораторните изпитвания за целите на официалния контрол, се предоставят безвъзмездно от бизнес оператора след оформяне на акта. В случаите на вземане на проби за лабораторни изпитвания в процеса на разследване на съмнение за разпространение на храни чрез търговия от разстояние, които не са безопасни или са обект на измама и бизнес операторът не е идентифициран, пробите са за сметка на официалния контрол.

Здравна книжка за всеки доставчик на храни, поръчана по интернет и доставена с мотопеди или мотори
7096
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини