Начало » Новини » Страната
25.10.2020 г.

В Габрово се проведе шестото изложение на ловни трофеи от благороден елен

Изложбата е най-богатата на трофеи от провежданите досега
В Габрово се проведе шестото изложение на ловни трофеи от благороден елен

Снимка: ИАГ

За шести пореден път Северноцентрално държавно предприятие-Габрово организира годишно изложение на ловни трофеи от благороден елен, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите. Наличието на трофеи от ловни дружинки бе посрещнато със задоволство от всички специалисти, тъй като показва ловна култура и ползване на дивеча според регламентираните правила.

Общо 54 трофея, добити през ловен сезон 2020 на територията на 13 ловни стопанства и дивечовъдни участъци, бяха част от изложението, като 47 от тях са носители на медали. Трофеят с най-голяма възраст на индивида – 15 години – е добит на територията на Държавното ловно стопанство „Росица“, а най-впечатляващият трофей е от ДЛС „Воден – Ири Хисар”. Той е оценен с 241,62 CIC.  Сред експонатите в тазгодишното изложение бяха и два трофея от сръндак, единият от които е новият национален рекорд, който според проф. Нинов от Лесотехническия университет ще попадне и в челната десетка на най-добрите трофеи в света. Другият трофей е на ловно-рибарско дружество Поповци.

Според оценка на експертите състоянието на популацията на благороден елен у нас се подобрява. Основен принцип, от който се ръководят държавните стопанства, е да се ловуват предимно престарели, безперспективни за популацията животни. На изложението присъстваха и ловни водачи от стопанствата, като по време на огледите те обосноваваха своите решения да се разреши за лов съответния екземпляр.

Присъствалите горски и ловни деятели са единодушни, че благодарение на тези изложения се повишава и квалификацията на ловните водачи у нас. Трофеите не са самоцел, а тези изложения заедно с пролетните прегледи на паднали рога са основа да се анализира ловностопанската дейност и да се направят съответните изводи.

Изпълнителният директор на ИАГ инж. Мирослав Маринов, който беше гост на събитието, поздрави организаторите и участниците за усилията и положения труд. "Разчитаме на всички вас да покажем всичко това и на предстоящото световно ловно изложение в Унгария догодина. Световният форум се провежда през 5 години и България като страна с традициции в лова има и трябва да защити своето подобаващо място сред най-добрите в света. Затова разчитаме на всички вас да се представим достойно. Над 10 от трофеите тук са със златен медал, което показва, че вървим напред. Продължавайте в същия дух. Успех и кураж в тази трудна обстановка!", заяви Маринов.

В Габрово се проведе шестото изложение на ловни трофеи от благороден елен
10112
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини