Начало » Новини » Света
23.10.2020 г.

Европарламентът призова повече средства от ОСП да отидат за защита на горите

Пазете природата
Европарламентът призова повече средства от ОСП да отидат за защита на горите

sinor

През октомври евродепутатите одобриха два доклада, насочени към Европейската комисия да насърчава устойчивото управление на горите в ЕС и да защити горите в други страни чрез налагането на забрани на продукти, допринасящи за обезлесяването. Предложенията идват преди представянето на стратегия на Комисията за горите, която се очаква да бъде приета в началото на 2021 г., съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Докладите подчертават, че устойчивото управление на горите и мерките срещу обезлесяването са свързани с постигането на целите, заложени в Европейския зелен пакт, стратегията за храните „От фермата до трапезата“ и стратегията за биоразнообразието.

Горите са ценни от социална, икономическа и екологична гледна точка. Те покриват около 43% от сушата в ЕС и в тях се намират около 80% от живия свят на сушата. Горите в ЕС улавят около 9% от въглеродния диоксид в атмосферата и имат ключово значение в борбата с промените в климата и усилията за постигане на климатична неутралност.

Горите по света намаляват с тревожно темпо, което причинява увеличаване на парниковите газове и загуба на биоразнообразие. Според оценки около половината от тропическите гори по света са били унищожени от 60-те години на 20-ти век досега.

Има ясна връзка между обезлесяването и международното търсене на продукти, чийто добив или производство води до унищожаване или влошаване на качеството на гори. Европейският съюз е вносител на подобни продукти, например някои селскостопански стоки, и промяна на търговската политика може да допринесе за опазване на горите.

Незаконната сеч на дървета допълнително усложнява перспективите за горите. Въпреки наличието на европейско законодателство сечта остава сериозен фактор за обезлесяване в ЕС и по света.

Климатичните изменения и загубата на биоразнообразие водят до по-тежки засушавания, наводнения и пожари, които още повече засягат горите и влошават промените в климата. Мащабът на пожарите в амазонските гори през 2019 г. показа, че е нужен международен отговор по проблема.

Какви са решенията срещу обезлесяването

Устойчивото управление на горите цели намирането на баланс между икономическите и социалните ползи от горските стопанства и екологичните цели за подобряване на състоянието на горите и увеличаване на тяхната адаптивност към промените в климата. Горите са обещаващ сектор на „зелената“ икономика, който има потенциал да създаде между 10 млн. и 16 млн. работни места по света.

Българските гори със сертификат

Използването на спътници за по-бързо забелязване на природни бедствия като засушавания и пожари може да помогне за намаляване на рисковете и за подобряване на устойчивостта на горите.

Около 60% от горите в Европейския съюз са сертифицирани като управлявани по устойчив начин. Горските стопанства създават пряка заетост за около 500 000 души в ЕС, включително около 30 000 души в България.

Парламентът призовава повече средства по Общата селскостопанска политика да бъдат насочени към устойчивото управление на горите в ЕС.

Депутатите настояват за мерки срещу незаконната сеч и за повече проверки на границите на ЕС за дървесина и други продукти, произведени по начини, вредящи на горите. Парламентът иска също така да се извършват систематични оценки на въздействието на търговските договори, сключвани от ЕС, върху състоянието на горите, биоразнообразието и правата на човека.

Според депутатите устойчивото управление на горите трябва да бъде световен приоритет. Спътниците на ЕС по програмите „Коперник“ и „Галилео“ могат да се използват за наблюдение на обезлесяването и горските пожари в страни извън ЕС. Парламентът се обявява и за повече средства за изследвания и иновации за подобряване на устойчивостта на горите.

Депутатите искат и налагането на обвързващи цели за опазването и възстановяването на горски екосистеми, особено на девствени гори, в които няма човешка намеса.

Европарламентът призова повече средства от ОСП да отидат за защита на горите
9826
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини