Начало » Хоби земеделие » Цветарство
01.10.2020 г.

Как да използваме тагетисите през есента

Как да използваме тагетисите през есента

Снимка тагетиси sinor.bg

Есента все по-настойчиво декларира правата си, което означава, че много скоро ще трябва да се разделим с тагетисите. Те цяло лято радваха не само опращващите насекоми с пъстрите си цветове, но и нас. Не бива да бързаме и при почистването на градината да изхвърлим тези цветя, защото една от основните им роли все още не е изпълнена.

Как красотата спасява овощната и зеленчукова градина?

Нарязани и внесени в почвата през есента, тагетисите постепенно ще намалят количеството на редица вредители (нематоди, телени червеи, попови прасета) и болести, което впоследствие ще окаже положителен ефект върху развитието на култивираните растения на това място.

Оптималната дълбочина на заравяне на растителните остатъци през есента е 15-20 см. През зимата почвата ще улегне и в ранна пролет можем смело да садим моркови, лук, тикви, тиквички, краставици и други култури. Нито луковата, нито морковената мухи впоследствие ще влязат в тези участъци, а растенията ще бъдат чисти и здрави. Заровени между доматите прецъфтяли части от растенията оздравяват почвата и се борят с болестотворните гъби, които предизвиква фузарийно и вертицилийно увяхване.

Кои растения не обичат оборски тор и как не трябва да се използва

Растителните части могат да се използват и с корените, но ако останат в почвата, те ще спомогнат както за стуктурирането и, така и ще продължат да отблъскват вредителите. До пролетта ще изгният напълно.

Растителните остатъци от тагетисите могат да се използват и като мулч – за мулчиране около стволовете на младите овошки, а също и върху лехите със зимен чесън и лук. Тогава остатъците не изгниват напълно, защото засъхват, но те могат да се поставят в компоста.

Силният аромат на тагетисите, както и фитонцидите, които отделя растението действат срещу малките почвени червеи и нематодите. Практикува се засаждане около лехите при отглеждане на ягоди.

Засаждането на тагетиси около храстите с касис и цариградско грозде ще ги предпази от ранното “узряване” на плодовете, за което е виновен вид молец, който пирува с тях и те преждевременно сменят цвета си, изгниват и изсъхват. Добре е да се мулчират храстите с остатъците от растенията.

Силният и специфичен аромат не притеснява опрашителите, но прогонва вредителите и това е голям плюс при смесеното засаждане на различни култури.

Противно на някои твърдения, че тагетисът предпазва от мишки, на практика показва точно обратното – в мулча мишките перфектно устройват гнездата си за зимуване.

Не прогонва и акарите, а самите тагетиси са силно уязвими от тях и при закъсняла реакция могат да ги изсушат напълно.

Как да използваме тагетисите през есента
73847
 

Последни материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини