Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.09.2020 г.

Подгответе се за ранните слани

Подгответе се за ранните слани

Тъкан срещу слана Агривело

Често септември ни изненадва с първите слани, когато градината все още е пълна със зеленчуци. Особено опасно е това за топлолюбивите култури. Ако измръзне продукцията, тя ще се повреди и трудно ще се съхрани. Затова предвидливите стопани вече са прибрали по-топлолюбивите зеленчуци- зеления фасул, краставиците, доматите, зеления пипер.

В случай обаче че изненадващо метеоролозите предупредят за възможни слани, трябва да се вземат бързи мерки. Ако плодовете все още са на полето и нямате възможност да ги оберете, веднага ги покрийте с найлон, слама или други материали. Разбира се, това ще е възможно на малки площи. При по-големи градини изскубете растенията, струпайте ги на купчина и ги покрийте с листа и стъбла. След това ще ги оберете, сортирате и приберете.

Добре е все пак да имате готовност, ако разберете, че ще падне слана. За целта струпайте на купове мокра слама, листа и други влажни материали, ще ги запалите при нужда. Така ще намалите топлинното излъчване от почвата и растенията и ще затоплите въздуха. Образуваният дим и водните пари ще затоплят въздуха и ще предпазят почвената повърхност от топлинното излъчване. Тогава вместо слана се образува роса. Поливането и дъждуването също ще запазят растенията.

Ако сте почитател на новите технологии използвайте тъкан срещу слана Аgrivelo 17

AGRIVELO 17 е идеално покритие за зеленчуци и цветя. Намира приложение в отглеждането на цветя, салати, картофи, моркови, ягоди, пъпеши и др. Прилага се с голям успех при отглеждане на разсади за ранно производство. Помага за затопляне на почвата и предпазва растенията при ранно производство на картофи. AGRIVELO е бяло нетъкано покритие от полипропилен с UV защита. Без наличие на химични вещества – нетоксично и безопасно за растенията. Полага се директно върху растенията, като ги предпазва и ускорява тяхното развитие. AGRIVELO защитава растенията от измръзване и насекоми. Позволява им да растат свободно – могат да дишат, да бъдат напоявани и третирани с водоразтворими вещества. Не абсорбира водата и изсъхва бързо след дъжд. Покритието е леко и не затруднява растежа. Може да се полага веднага след засаждането, ускорява поникването и развитието. Изтегля беритбата 1-2 седмици напред. Прилага се на открити площи, в парници и оранжерии. Предлага се в многобройни размери.

Кои зеленчуци поразява първо мраза

Най-много ще пострадат от преждевременни слани карфиолът, зеленият фасул, краставиците, доматите, пиперът, патладжанът. Белите и мускатните тикви са също силно чувствителни. При опасност от слана оберете ги, подслонете ги на сухи и защитени от студа места. Те ще доузреят и може да се запазят дълго дори и след Нова година

Цветята може да сложите в саксии

Заедно със зеленчуци има още цъфнали цветя в градината. За да не ги попари сланата, може да ги пресадите в саксии и те ще цъфтят още дълго. Най-добре понасят преместването мушкатата, бегониите, калцеоларията, луковичните.

Подгответе се за ранните слани
23380
 

Последни материали
Виж
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
Осъдиха директора на Центъра за оценка на риска по храните на Литва за подкупи
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на домати, пипер и доста плодове
Анализ на пазара
Пазарът на пшеницата колабира
Украйна въвежда минимални цени на аграрната продукция при износа
Свързани материали
Виж
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Новозеландската FrostBoss C49 задвижва перките си автоматично и сваля топлия въздух към овощни дръвчета и лози
Машина за вятър гони пролетните слани и спасява реколти
ХортиСмарт предлага трайни и иновативни решения срещу пролетни слани и мразове
Критични температури при овошките и методи на защита от слана и измръзване
Част втора - инверсия, катабатичен вятър, точка на втечняване
Съвременни защити от измръзване и слана за овощари и лозари
Първа част
Съвременни защити от измръзване и слана за овощари и лозари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини