Начало » Пазари » Маслодайни култури
16.09.2020 г.

Драстично поскъпване на слънчогледа в Русия и Украйна

Световни пазари
Драстично поскъпване на слънчогледа в Русия и Украйна

sinor

Паническите настроения на пазара за растителни хранителни масла продължават и основна причина за това е резкият спад на добивите от слънчоглед в черноморския регион и преди всичко в Русия и Украйна, в сравнение с  предварителните прогнози.

През миналата седмица  службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS  USDA) сви своята прогноза за производството на слънчогледово семе в света през 2020/21 г. до  54 млн.т, в сравнение с 55,8 млн.т, очаквани само преди един месец и 54,2 млн.т, реколтирани през 2019/20 г.

Прогнозата за глобалното производство на слънчогледово масло е намалена с  0,35 млн. тона спрямо данните преди един месец - до 20,96 млн. т (21,15 млн. т -  2019/20 г.). Заради дефицита от влага прогнозата за производството на слънчоглед в Украйна е намалена с 0,5 млн. т - до 17 млн. т спрямо 16,5 млн. т за миналата година, а за Русия - с 0,5 млн. т до 13,5 млн. т, спрямо  15,3 млн. т – 2019/20 г. 

Данните на американските експерти за глобалното производство на слънчоглед през новата маркетингова година се покриват с актуализираната прогноза на най-авторитетното в бранша германско аналитично издание Oil World, което на 11 септември (monthly edition) редуцира августовската си прогноза с 2,2 млн.т – до 54 млн.т, което е „първото от 2017 г. насам намаление на добив на годишна база”.

Прогнозните показатели за Русия и Украйна  обаче доста се различават от данните на  FAS USDA. Oil World  оценява размера на новата украинска реколта на около 15,8 млн.т, а добивът от маслодайната култура в Русия – 13,8 млн.т.

Украинските и руските агроспециалисти възприемат разчетите  на западните им колеги като твърде оптимистични. Руските анализатори споделят, че производството на слънчогледово семе в Русия през 2020 г. може да спадне до 11,8-12,5 млн.т, в сравнение с 14,5 млн.т, очаквани в средата на август и 15,3 млн.т – 2019/20 г. В Украйна местните  експерти наскоро сведоха  прогнозите си до 13-14 млн. т.

Според оперативните данни към 14 септември  в Украйна са събрани 1,98 милиона тона слънчогледово семе от 19% от площите - при среден добив от хектар от 1,65 т / ха. 

„Дори ако средният добив в други региони на страната се увеличи до 2-2,5 т/ ха, няма да е възможно да се съберат повече от 13-14 млн. т”- коментират  пазарните участници там.

Пазарът в ЕС само преди няколко дни

Русия към 14 септември  е събрала 2 милиона тона слънчоглед  от 14% от площите при среден  добив 1,66 т / ха.

Украинските търговски източници информират, че данните за ниските добиви вдигнаха адреналина на пазара и „изкупните цени СРТ  завод през последните 3 дни скочиха с рекордно темпо – с  200- 400 UAH/t до 13 000-13 600 UAH/t , което се равнява на 465-485 долара за тон. В Русия изкупните цени за слънчогледа според местните оператори са се увеличили с 4-5 хиляди рубли/тон  - до 28-30 хиляди рубли/тон (360-400 щ.д./тон).

По-бавното покачване на цените в Русия се дължи на факта, че дори в Краснодарския край, който страда от суша, средният добив на слънчоглед е 1,5 т / ха, докато в южните райони на Украйна той не надвишава 0,8-1,5 т / ха. Това увеличава паниката сред рафинериите, които повишават цените, за да купуват колкото се може повече суровини.

Фермерите, на фона на високите цени, увеличиха продажбите и доведе до опашки на входа на заводите. Местните търговци обаче се опасяват, че това „няма да прекъсне възходящата ценова  спирала предвид спекулациите и паническите настроения на пазара на суровото слънчогледовото масло”, което вече се предлага за износ от Украйна  по цени дори малко над  $1000/т FOB.

Игор Валентович

Драстично поскъпване на слънчогледа в Русия и Украйна
20130
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Интервю с Венелин Делгянски, опит от Институт по царевицата - Кнежа
Технология, изпреварваща времето: слънчоглед
Прибирането на реколтата в Аржентина също натиска цените
Слънчогледът спря да поскъпва в Украйна след запасяването на преработвателите
На годишна база е отчетено увеличение с изключение на соята
ЕС сви преработката на маслодайни култури през февруари спрямо януари
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Индия увеличи вноса на слънчогледово масло с 35 на сто през февруари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини