Начало » Пазари » Маслодайни култури
10.09.2020 г.

Ценовото рали на пазара за слънчогледово семе и слънчогледово масло в Европа

Ценовото рали на пазара за слънчогледово семе и слънчогледово масло в Европа

Цените на маслодайните семена и растителното масло на международните и представителните регионални пазари продължават да се катерят нагоре, провокирани от продължителната суша в Средния Запад на САЩ и в Черноморския регион, най-вече в Южна Русия и Украйна.

В момента суровото соево масло се търгува на борсата в Чикаго по около $740/т, в сравнение с $650/т в края на юли и $623/ т на 9 септември 2019 г.

Междувременно, подкрепени от поскъпването на соята и соевото масло във възходяща посока тръгнаха и фючърсите на палмовото масло на малайзийската борса, като в началото на септември регистрираха най-високото си ниво от януари насам – 2811 ринггит /т или $ 678 / т.

Поскъпването на алтернативните (конкурентните ) растителни масла засили позитивните настроения сред участниците в търговията със стоки от слънчогледовия комплекс, на фона на рязкото влошаване на перспективите за производството на слънчогледово семе в Украйна и Русия.

Само за една седмица прогнозите за размера на новата слънчогледова реколта в Украйна се сринаха под 14,0 млн.т и в момента вече гравитират към 13,5 млн.т , в сравнение с 15,5 млн.т, очаквани само допреди един месец и 17-17,5 млн.т прогнозирани в средата на юли (16,5 млн.т – 2019/20 г.). Всъщност най-актуална към днешна дата прогноза е на Академията на аграрните науки на Украйна - 14 млн.т. В коментарите обаче не се споменава, че това е средното равнище, а долната граница на прогнозния коридор е само 13 млн.т.

Сушата компрометира и слънчогледовата реколта в Южна Русия, което доведе до преразглеждане на първоначалните много оптимистични прогнози. Авторитетните руски анализатори вече говорят, че производството на слънчогледово семе в Русия през 2020 г. може да спадне до 11,8-12,5 млн.т, в сравнение с 14,5 млн.т, очаквани в средата на август и 15,3-15,5 млн.т в средата на юли (15,3 млн.т – 2019/20 г.).

Дефицит в предлагането на рапично семе в ЕС през 2020/21 г.

Украинските търговци информират, че експортните котировки на слънчогледовото семе в края на миналата седмица удариха тавана от $400/т FOB, в сравнение с $335/т FOB през същия период на миналата година.

Стремително нагоре се катерят цените на украинското сурово слънчогледово масло, подкрепени от увеличеното търсене на международните пазари и най-вече мащабните покупки на растителни масла от страна на Китай и Египет.

Украинските продавачи през последните дни рязко увеличиха предлаганите от тях цени – до $900/т и дори $920/т FOB, но купувачите се стремят да задържат гарда на равнище около $860-880 /т FOB за товарене октомври-ноември ($705--720 /т FOB – 09.09.19 г.).

На стръмния възходящ тренд са подчинени и котировките на суровото слънчогледово масло в Ротердам - $940-945/т през последните два–три дни, в сравнение с $840/ т само преди две седмици и $760/ т точно преди една година.

Цените на слънчогледовото семе на френския пазар също галопират нагоре. В рамките само на половин месец тя скочи с 25 евро - до EUR 370/т СРТ St. Nazaire, което е с 50 евро по-скъпо от същия период на 2019 г.

Котировките се изкачват нагоре, но в търговските среди напоследък все по-силно се говори, че ценовото рали в слънчогледовия комплекс е към своя край. Според оперативните данни Индия дава сериозни сигнали за намаление на вноса, петрола поевтинява, а на пазара на рапично семе се очертава прекъсване на възходящия тренд, предвид по-високите от очакваните добиви в ЕС и голямата австралийска реколта.

Игор Валентович

Ценовото рали на пазара за слънчогледово семе и слънчогледово масло в Европа
22929
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Ръстът при растителните масла е за сметка на спад при маслодайните култури
Вносът на слънчогледово масло в ЕС през сезона скочи с над 40 на сто
За сметка на доставките на маслодайни култури
Украйна увеличи рязко износа на растителни масла за ЕС през сезона
В опит да удържи цените им на фона на намалелите запаси
Индия запазва пониженото мито при внос на масла за готвене до март 2025 година
Оферти се приемат до 27 декември
Египет обяви търг за внос на растителни масла
Тайтън Машинъри България става официален вносител на Petro Canada за България
Липсата на критерий за концентрация е съществен пропуск в предлаганите текстове
Денков: Проектът на регламент на ЕС за етеричните масла е злоупотреба с науката
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини