Начало » Новини » Страната
11.09.2020 г.

Средствата по de minimis за плодове и зеленчуци ще се превеждат поетапно от сряда

Разплащането по коронавирусните мерки ще започне от 16 октомври
Средствата по de minimis за плодове и зеленчуци ще се превеждат поетапно от сряда

Снимка: МЗХГ

След 16 септември ще започне поетапното изплащане по de minimis за сектор „Плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза“, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща със земеделски производители в Петрич, цитирана от пресцентъра на оглавяваното от нея ведомство. Танева обясни, че в момента се извършват проверки на подадените заявления. "22 млн. лева вече са изплатени по тази схема на животновъдите в страната. За област Благоевград над 1630 животновъди са получили средства чрез помощта.  Над 4100 пчелари също усвоиха средства по de minimis у нас", припомни тя.

Министърът подчерта, че са създадени максимално облекчени условия за стопаните, кандидатстващи по de minimis и извънредната мярка COVID-19, при това програмирани по начин, по който е възможно бързо разплащане.

Според нея по отношение на контрола в този мандат проверките са завишени в пъти повече като брой спрямо изискванията по европейския регламент.  „Резултатите показват, че нивата на грешките, които се откриват у нас, са под тези на други страни-членки. Земеделските служби работят с максимално натоварване, включително и по повод допълнителните мерки за подкрепа, които предоставихме“, изтъкна Танева.  Тя бе категорична, че целта е да се отклонят опитите за измами и да има сигурност, че средствата отиват при истинските земеделски производители.

По повод кризисните ситуации с пандемията COVID-19 и сушата в страната тази година министърът коментира, че  от страна на държавата се прави всичко възможно аграрният отрасъл да е устойчив. „Към момента по подмярка COVID-1 са кандидатствали над 23 хил. земеделски стопани. Приемът на заявления по нея ще продължи до 21 септември 2020 г. Разплащането по извънредните мерки COVID-1 и COVID-2 е предвидено за 16 октомври. След тази дата административната система ще бъде ангажирана с разплащанията по различните направления по директни плащания",  посочи тя.

На срещата Танева подчерта, че акцентът в стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика трябва да бъде сдружаването на земеделските производители. По думите ѝ то ще даде възможност за облекчаване на административните такси на малките производители и за реализацията на продукцията им. „Само чрез обединението на групи производители може да се получи и по-висок доход за стопаните, които отглеждат земеделските култури“, убеденя е тя.

Министърът призова земеделските стопани да търсят по-висока подкрепа и в „зелената архитектура“, за да имат добавки върху познатите им директни плащания. Тя припомни за изготвения Наръчник със зелени практики, в който земеделските производители е необходимо да се задълбочат и да преценят кои са най-адаптивните от тях към стопанствата им. Целта е същите да залегнат в Националния стратегически план.

На срещата в Петрич присъстваха Андрей Новаков, евродепутат в групата на Европейската народна партия (ЕНП), и кметът на общината Димитър Бръчков.

При посещението си в Пиринско Танева се срещна и с животновъди в Разлог. Те  благодариха  за бързото и улеснено кандидатстване по извънредните помощи и съответно навременното получава на субсидиите си. В Разлог министърът съобщи, че за Област Благоевград са одобрени 455 проекта по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Инвестициите са на стойност близо 128 млн. лв., от които около 13 млн. лв. са по общински мерки.

Средствата по de minimis за плодове и зеленчуци ще се превеждат поетапно от сряда
7530
 

Последни материали
Виж
На заседанието си на 24 април
Европарламентът даде зелена светлина за промените в общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
До 1 декември се подават заявления за подпомагане по de minimis
Петима души искат да нарушим регламент на ЕС, коментира агроминистърът
МЗХ е превело на животновъдите всичко, което е трябвало да бъде платено
И увеличеният таван по de minimis също ще бъде по сметките до края на декември
Тахов: Превеждаме 16 милиона лева за напояване до края на ноември
Средствата по мярката за помощта за Украйна са достатъчни за новия таван
Подадени са 13 000 заявления по de minimis само за 3 дни
До 26 септември ще се платят парите за Украйна
Вътев: Очакваме 71 млн. лв. от резервите да се освободят по схемата de minimis
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини