Нарязваме лука на едри филийки и го запичаме на скара. Нарязваме патладжана на колелца, оставяме го да се отцеди от горчивия сок и го прекарваме през месомелачка заедно с чушките и лука. Сваряваме и пасираме морковите, тиквата и ябълките. Приготвяме пюре от доматите и смесваме с останалите зеленчуци. Прибавяме олиото, нарязаните зелении, едро нарязаните орехи, счукания чесън и подправките. Посоляваме и варим 30 мин, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Разсипваме готовата лютеница в буркани, затваряме и стерилизираме 10 мин.
Продукти: 5 кг чушки, 2 кг червени домати, 1 кг зелени домати, 1 кг моркови, 1 кг кисели ябълки, 500 г тиква, 2 ч.ч. орехови ядки, 1 патладжан, 3 глави лук, 1-2 глави чесън, 1 връзка магданоз, 1 пликче зелен или бял пипер, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. анасоново семе, 3 щипки канела, 2 щипки хрян, 2 щипки кориандър, 1 игличка розмарин, 2 ч.ч. олио, сол.