Начало » Новини » Страната
06.09.2020 г.

Фонд „Земеделие“ отчита 7 500 теренни проверки, резултатите ще бъдат обявени на финала

Фонд „Земеделие”
Фонд „Земеделие“ отчита 7 500 теренни проверки, резултатите ще бъдат обявени на финала

sinor

За два месеца и половина служителите от техническия инспекторат на фонд „Земеделие“ са извършили близо 7 500 теренни проверки на фермери, заявили участие в схемите, мерките и програмите, които институцията администрира, съобщиха от ведомството. От инспекции 6 хиляди са проверки на място по схемите и мерките за директни плащания в Кампания 2020.

От тях близо 1 500 обхващат 322 900 декара, или 32 290,66 ха, и са свързани производството на плодове и зеленчуци, където се полага обвързано подпомагане. От фонда припомниха, че се проверява размерйт на парцелите и се констатира дали заявените за подпомогне култури са налични.

Установява се още и дали са спазени минималните агротехнически мероприятия, които да гарантират получаването на добиви.

 

След анализ на резултатите от извършените проверки през 2019 г. и спрямо подадените заявления за Кампания 2020 за първите посещения на място са избрани заявления със следните култури - домати - оранжерийно производство, пипер - оранжерийно производство, краставици - оранжерийно производство, домати на открито, пипер на открито, краставици на открито, корнишони на открито, лук, чесън, картофи. Резултатите от проверките обаче все още не се обявяват. За Синор.бг съобщиха, е това щяло да стане след приключването на всички проверки.

В съответствие с член 59, параграф 5 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 от държавите членки се изисква да гарантират минимален брой проверки на място, необходими за ефективно управление на финансовия риск. От фонда припомнят, че още през миналата година ръководството реши контролът на декларираните площи по схемите за обвързана подкрепа да се увеличи 10 пъти. Бяха извършени проверки на 50% от заявените площи, при заложени 5% теренни проверки (съгласно европейските регламенти).

След като нарушителите бяха отрязани от плащания, защотоне отговарят на условията за подпомагане, добросъвестните земеделски производители получиха по-високи ставки на подпомагане на хектар. Съгласно правилата за прилагане на обвързаната подкрепа общият наличен бюджет по отделните направления се разпределя на окончателно допустимите за подпомагане хектари или животни.

Това лято по схемите и мерките на Селскостопански пазарни механизми са извършени над 1 200 теренни проверки. По отношение на заявителите по схемите за подпомагане в лозаро-винарския сектор, съгласно членове 46 и 47 от Регламент (ЕС) № 1308/2013, тези проверки следва да се извършват по всяко време през периода, посочен в член 97, параграф 1, втора алинея от Регламент (ЕС) № 1306/2013.

Направените проверки в сектор „Вино“ наброяват 250. На 100% се инспектират всички проекти преди плащане по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя". По мярка "Кризисно съхранение на вино" пък се проверяват на 100% подадените проекти преди те да бъдат одобрени.

По подмерките на ПРСР 2014-2020 за последните месеци са направени близо 300 проверки на място на проекти с подали заявления за окончателно плащане.

От фонда припомнят, че в момента е активният период за извършване на теренните проверки по схемите и мерките, които ДФЗ – РА администрира. След тяхното приключване и след като данните от тях бъдат обобщени и анализирани, те ще бъдат оповестени по сектори и направления.

Фонд „Земеделие“ отчита 7 500 теренни проверки, резултатите ще бъдат обявени на финала
10668
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Важно
Два месеца теренни проверки на блоковете за кампания 2022 г. – до 16 септември
Аграрен доклад 2021 г.
През 2020 г. теренните проверки са орязани с 1,5 милиона декара спрямо предходната година
Бръмбарът грапав бегач е открит за първи път от 50 години
Подновяват теренни проучвания върху местообитанията на редки животни и насекоми
Обещават прозрачност
Шефът на фонд „Земеделие” с внезапни теренни проверки по места
Заповедта на МЗХГ, качена в края на юли
Точките, които трупате в риск анализа при излизане от допустимия слой
Кампания 2020
От днес до 2 октомври ще продължат теренните проверки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини