Месото в Сърбия вече е сред евтините продукти, след като заради коронавируса заведенията за обществено хранене не работят с оптимален капацитет, а износът замря, съобщи местната информационна агенция „Бета”. В момента свинското е с 10-15% по-евтино в сравнение със същия период на миналата година, при говеждото цените се сринаха с между 33 и 40%, а продуктите от птиче месо също поевтиняха значително.
Зоран Матийевич, съсобственик в месната компания Matijevic, припомня, че най-голямото търсене при месото е през лятото, поради което и цените обикновено се повишават, но сега пазарът е пренаситен заради намалелия износ и ограничения брой местни и чуждестранни туристи. „Няма кой да продава месо на вътрешния пазар, предлагането е твърде голямо заради липсващия износ, цените се понижиха и положението на производителите е бедствено”, коментира Матийевич.
Заради ограниченията, въведени за борба с коронавируса, Сърбия не успя да достави 5000 тона говеждо за Турция въпреки наличието на споразумение между двете страни, подписано през 2018 г., а износът на продукти от свинско за Босна и Херцеговина е затруднен след забраната, наложена заради огнища на африканска чума по свинете в страната. Дори износителите на добитък пострадаха от въведените мерки, след като от март насам пазарите в Турция, Италия и Китай са на практика затворени за доставки от чужбина. „Преди пандемията изнасяхме по 100 бика на ден и по 500 на седмица, докато сега разполагаме с 5000 животни за продажба, но няма купувачи”, споделя Миленко Дурдевич, собственик на кланица.