Начало » Новини » Страната
27.08.2020 г.

При незаконна сеч в горите може да подадете сигнал по интернет

Инициатива на WWF
При незаконна сеч в горите може да подадете сигнал по интернет

sinor

Неправителствената екологична организация WWF създаде мобилно приложение за сигнали, което може да бъзе изтеглено безплатно от Google Play, съобщиха от организацията. Чрез незаконния добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство у нас генерира скрити приходи от около 150 млн. лева годишно, сигнализират от организацията. Освен че водят до сериозни финансови загуби за държавния бюджет, нелегалните сечи влошават съществено производствените, водоохранните и природозащитни функции на горите.

Затова и кат част от работата си по опазването на горите природозащитната организация WWF разработи мобилното приложение „Спаси гората“. С негова помощ вече всеки може да подаде сигнал ако стане свидетел на незаконни дейности или природни бедствия в гората.

„Мобилното приложение позволява само с няколко кратки стъпки да бъде подаден сигнал до компетентните органи при съмнения за незаконни дейности в горите. То е предназначено за публично ползване от всички хора, загрижени за опазването на дивата природа. Разработването му беше подкрепено от Изпълнителна агеници по горите (ИАГ) и се превърна в обща инициатива за борба с нелегалната дейност в българските гори“, разказва Нели Дончева, главен експерт в отдел „Гори“ на WWF. Сигналите ще постъпват автоматично в звеното на системата 112 към ИАГ и на специално създаден за тази цел електронен адрес. В същото време те ще се визуализират и на публичната платформата за горите на WWF – gis.wwf.bg.

Как да подам сигнал?

Приложението дава възможност за подаване на три типа сигнал: за незаконна сеч, за камион с незаконна дървесина и за природно бедствие. След избора на сигнал, системата ни напомня да включим GPS-а на мобилното устройство, за да посочим точното си местоположение. Налична е и опция за прикачване на медийни файлове като снимки, видео или звукозапис. След това трябва да опишем накратко сигнала в специален прозорец на приложението, да въведем дата и контакти за обратна връзка. Ако поради липсата на интернет покритие не можем да изпратим сигнала в момента, това може да стане на по-късен етап, като в този случай трябва да използваме опцията „Запази“. Бутонът „Изпрати сигнал“ е последната стъпка от процеса.

Щетите от нелегалния дърводобив у нас

Според анализа на WWF върху незаконния дърводобив от 2018 г. обемът на нелегалната сеч в България достига 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. годишно или между 1/4 и 1/3 от общия добив. Проучването разкрива, че основните незаконни дейности са свързани с отсичането на  дървета без горска марка, извършването на сечи без разрешително, транспортирането на дървесина без съответния документ, както и манипулирането на количеството или качеството на добития материал. Всичко това води до сериозни екологични последици като промяна на местообитанията, прекъсване на важни биокоридори, загуба на видове, ерозия на почвата и т.н.

Освен че са ключова предпоставка за състоянието на въздуха, който дишаме, горите имат и важно стопанско значение. За да разберете как по-лесно можете да разграничите законните от незаконните сечи, както и кои са отговорните държавни институции, към които да подадете сигнал при нужда, вижте разяснението на експертите от WWF.

При незаконна сеч в горите може да подадете сигнал по интернет
9392
 

Последни материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Свързани материали
Виж
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Проект
В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато
Инициатива
Защитена зона пази есетрите по Дунав
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини