Начало » Новини » Коментари
12.08.2020 г.

Джиков: Администрацията доказа, че ще подпомага производители, извън фитосанитарния контрол

Позицията на бранша
Джиков: Администрацията доказа, че ще подпомага производители, извън фитосанитарния контрол

sinor

С държавната помощ по de minimis, която след 7-годишно прекъсване ще се даде за първи път това лято на производителите на плодове, зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, се допуска вариант, при който специално за картофите ще има подпомагане и за стопани, които не фигурират в регистрите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), а това противоречи на европейското и българско законодателство. За това сигнализира председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков по повод помощта от 19,363 млн. лв., която ще се отпусне като компенсация за щетите от коронавируса COVID-19 през 2020 г.

Миналата седмица министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че асоциацията на картофопроизводителите единствена от останалите в сектора е пожелала помощта да се разпределя само между регистрираните, т.е. законно действащите производителите на картофи.

Ще припомним, че фитосанитарният контрол е задължителен при производството на картофи, затова и експертите от растителна защита към БАБХ извършват редовни проверки на вписаните в регистрите фермери. Всяко производство, което не е регистрирано, е потенциално опасно за разпространението на опасни болести.

Въпреки искането на браншовиците парите да се дадат само на регистрираните стопани, на последното заседание на управителния съвет на фонд „Земеделие” администрацията е решила да раздели помощта, така че регистрираните за фитосанитарен контрол картофопроизводители да получат по 400 лв. на ха, или 40 лв. на дка. Отделно от тях обаче за производство на картофи, лук и чесън, без да се уточнява дали тези картофи са регистрирани, ще се дават до 150 лв./ха, или 15 лв. на дка. „С това решение администрацията на практика признава, че ще подпомага стопани, извън регистрите на БАБХ и това е записано в протокола от заседанието на фонда”, коментира за Синор.бг Тодор Джиков.

Възможно е тази очевадна грешка да бъде поправена с указанията за изплащане на помощта, които от фонд „Земеделие” трябва да подготвят следващата седмица. Въпросът е защо се допуска за несертифицирани градинари изобщо да се отпускат субсидии, питат законно действащите картофопроизводители.

Хората от бранша имат забележки и по отношение на помощта по подмярка 1 на COVID-19, където разпределението на помощта е трябвало да се изчислява спрямо по-малък размер от 50 декара на площите. „Сегашните разчети са направени с разлика от 50 декара, но според нас по-справедливо е това да беше станало на 25 декара, тъй като себестойността при производство на картофи при 100-ния декар и 151-я е различна, затова и помощта от 8 хиляди лева за хектар трудно би покрила разходите ни”, коментира още Джиков.

Наредбата за мярка COVID-19

От името на колегите си председателят на асоциацията пита защо картофопроизводителите са сред най-пренебрегнатите  при обезщетяването на сектора тази година. „Ние не сме включени нито в помощите за изкупуване на продукция от преработвателните предприятия, нито в тези за лесен достъп до търговските вериги”, коментира картофопроизводителят от Ихтиман. И добави, че диалогът с институциите би трябвало да продължи.

Джиков: Администрацията доказа, че ще подпомага производители, извън фитосанитарния контрол
16031
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини